Linkuri accesibilitate

UE nu recunoaște pașapoartele rusești din teritorii ocupate


Uniunea Europeană a decis că nu va accepta documente de călătorie rusești emise în Ucraina și Georgia. Consiliul European a spus într-o declarație din 10 noiembrie că decizia vine ca „răspuns” la „agresiunea neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei” și la practica rusească de a elibera pașapoarte rusești valabile internațional locuitorilor regiunilor ocupate.

Decizia pedepsește de asemenea „decizia unilaterală a Rusiei de a recunoaște independența teritoriilor georgiene Abhazia și Osetia de Sud în 2008”, se mai spune în declarație.

În practică, decizia înseamnă că pașapoartele rusești eliberate în regiuni ocupate de Rusia în Ucraina și în regiunile separatiste ale Georgiei, sau eliberate locuitorilor acelor regiuni, nu vor fi acceptate ca documente de călătorie valabile pentru obținerea unei vize sau trecerea granițelor zonei Schengen.

Noua reglementare mai trebuie aprobată oficial de Parlamentul European și de statele membre în UE.

Documentul nu menționează Transnistria, regiune separatistă și cu politici pro-ruse ca și cele ale Georgiei, dar care nu a fost recunoscută de Rusia ca stat independent.

În declarația Consiliul European se spune că pașapoartele rusești vizate deja nu sunt recunoscute sau sunt în proces de a nu fi recunoscute de țările din UE în mod individual, iar decizia de joi vine să stabilească o abordare comună și să asigure funcționarea propice a frontierei externe și a politicilor comune de vize în UE.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG