Linkuri accesibilitate

UE organizează a cincea conferință internațională a donatorilor pentru Siria


Damasc, Siria - un punct de control într-o periferie a capitalei siriene (foto arhivă, 2020)


UE va găzdui luni și marți, 29-30 martie, cea de-a cincea conferință internațională despre „Sprijinirea viitorului Siriei și al regiunii”.

Conferința, organizată de UE împreună cu ONU, coincide cu cea de-a zecea aniversare a revoltei care a declanșat brutalul război civil sirian. Până în prezent, estimările oficiale pun numărul de morți din conflict între 380.000 și 550.000, în vreme ce 5,6 milioane de civili s-au refugiat în țările vecine.

Organizând conferința internațională la Bruxelles, UE caută să-și reafirme poziția cu privire la găsirea unei soluții diplomatice pentru a pune capăt războiului civil. Cu toate acestea, negocierea unui acord de pace fără cooperarea Moscovei (principalul patron internațional al regimului lui Bashar al-Assad) pare puțin probabilă, deoarece relațiile UE-Rusia continuă să se înrăutățească.

Marți, 30 martie, vor fi anunțate sumele promise de donatori pentru reconstruirea Siriei și medierea păcii. UE a fost cel mai mare donator umanitar în regiune de la izbucnirea războiului, strângând aproape 30 de miliarde de dolari în ajutor din 2011 și consideră aceste conferințe ca o oportunitate pentru a obține mai multe finanțări, în speranța că stabilizarea regiunii va face să scadă valul de refugiați.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG