Linkuri accesibilitate

UE recomandă tăierea fondurilor pentru Ungaria din cauza corupției și a regresului democrației


Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban

Organismul executiv al Uniunii Europene a cerut tăierea finanțării de 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria, din cauza îngrijorărilor legate de corupție și de regresul în ceea ce privește democrația.

Recomandarea din 18 septembrie este prima făcută de UE în cadrul noilor politici menite să protejeze statul de drept în blocul celor 27 de națiuni.

Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a declarat că Ungaria are termen până la 19 noiembrie pentru a răspunde la aceste preocupări.

„Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea și gestionarea fondurilor UE”, a declarat Hahn la Bruxelles. „Nu putem fi siguri că bugetul UE este suficient de protejat”.

El a precizat că banii provin din „fondurile de coeziune” acordate Ungariei, care reprezintă una dintre cele mai mari părți din bugetul blocului. Banii ajută țările să își aducă economiile și infrastructura la standardele UE.

Măsura de suspendare a fondurilor acordate Ungariei trebuie aprobată de cele 27 de țări membre ale blocului. În conformitate cu normele UE, acest lucru necesită ceea ce se numește „majoritate calificată”, adică 55% din statele membre reprezentând cel puțin 65% din populația totală a UE. Deocamdată guvernul premierului ungar Viktor Orban nu a comentat această decizie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG