Linkuri accesibilitate

UE sprijină noul guvern din Moldova, cu Meleșcanu aliniindu-se pe poziția comună


Imagine generică
Imagine generică

Meleșcanu a negat că ar fi fost vreodată vorba ca România să-i acorde azilul lui Plahotniuc.

UE sprijină în totalitate noul guvern de la Chișinău, dar ministrul de externe Teodor Meleşcanu s-a aflat într-o poziție neplăcută, luni, la Consiliul Afaceri Externe de la Luxemburg, unde a fost abordată, printre alte teme urgente, situaţia din Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct


Discuția a avut loc în format comun cu miniştrii apărării din țările UE, dar, deși MAE românesc dăduse inițial un comunicat din care putea reieși că România, care încă deține președinția Consiliului UE, a cerut punerea Moldovei pe agendă, în realitate România s-a distins prin aceea că a adoptat inițial o poziție opusă celei a Uniunii Europene. Așa încât nu România pusese Moldova pe agenda de luni.

Teodor Meleșcanu
Teodor Meleșcanu

Dimpotrivă, prima reacție a lui Meleșcanu, pe 9 - 10 iunie, a fost de a sprijini poziția lui Plahotniuc și de a încuraja alegerile anticipate. Dintre politicienii români din opoziție, doar Victor Ponta adoptase o poziție similară cu cea a lui Plahotniuc.

În schimb, exact în același moment, la Bruxelles, șefa diplomației europene Federica Mogherini și Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn anunțau în mod explicit, pe 9 iunie că: Uniunea Europeană recunoaște legitimitatea noului Guvern al Republicii Moldova condus de Maia Sandu și mai spuneau că UE este „pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic”.

Tot astăzi, Comisarul Johannes Hahn a sunat-o pe Maia Sandu pentru a o felicita pentru startul programului de reformă al Guvernului. Hahn va călători curând din nou la Chișinău, iar șefa diplomației UE Federica Mogherini a spus azi că se așteaptă ca și noile autorități de la Chișinău să vină în curând la Bruxelles pentru a discuta Acordul de Asociere. Mogherini a mai spus că UE, și în special Comisia Europeană, vor supraveghea cu multă prudență ("cautiously") felul în care noul guvern își va respecta angajamentele, dar că UE este gata să reia ajutorul financiar.

Federica Mogherini: Urmărim îndeaproape situația din R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00

Meleșcanu nu doar că a fost izolat astăzi la Luxembourg, dar la sosire, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, a negat că ar fi fost vreodată vorba ca România să-i acorde azilul lui Plahotniuc.

Meleșcanu a spus: -- “Nu știu ce se va întâmpla, dar în România noi nu sprijinim persoane, ci partide și instituții.

Chiar și așa, discursul său a fost foarte neutru și reținut, Meleșcanu vorbind doar despre o „evoluție pozitivă a crizei politice si constituționale” din Moldova:

-- „E foarte important că avem astăzi pe agendă Republica Moldova, vedem limpede o evoluție pozitivă a crizei politice si constituționale din Moldova.

In final, atitudinea Uniunii Europene a fost cea așteptată, de sprijin și încurajare pentru Moldova, MAE românesc aliniindu-se în cele din urmă pe poziția comună europeană.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG