Linkuri accesibilitate

UE temperează ambițiile de aderare rapidă ale Ucrainei


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la Kiev, septembrie 2022.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la Kiev, septembrie 2022.

Liderii UE sunt așteptați joi și vineri (2-3 februarie 2023) la Kiev, dar nu vor promite Ucrainei că va putea adera în scurt timp la Uniunea Europeană, relatează publicația Politico, citând proiectul declarației finale la care a avut acces.

Textul nu menționează calendarul „mai mult decât ambițios” al aderării, prezentat săptămâna aceasta de premierul ucrainean Denis Șmîhal într-un interviu tot cu Politico, în care afirma că Ucraina speră să fie admisă în următorii doi ani.

Ucraina și R. Moldova au primit statutul de țări-candidate la aderare în iunie anul trecut, pe fundalul războiului din Ucraina provocat de invazia Rusiei. Negocierile de aderare durează normal ani de zile, iar Ucraina, la fel ca și R. Moldova, are de făcut o serie de reforme cheie înainte de a putea începe aceste negocieri.

Proiectul de declarație finală, consultat de Politico, oferă doar asigurări vagi că procesul va avansa pe măsură ce sunt încheiate toate etapele mandatate de UE.

„UE va decide pașii următori după ce sunt îndeplinite pe deplin toate condițiile specificate în avizul Comisiei Europene”, se arată în proiectul de declarație, care subliniază că „Ucraina și-a exprimat deja hotărârea de a îndeplini condițiile necesare pentru a începe cât mai curând posibil negocierile de aderare”.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Politico, pasajul despre aderare a provocat tensiuni serioase între țările UE. „Au existat tensiuni clare între Polonia și statele baltice, pe de o parte, și alte țări ale UE, cu privire la textul declarației cu privire la perspectiva aderării”, a spus un oficial european sub acoperirea anonimatului.

La summitul UE -Ucraina sunt așteptate însă progrese în alte domenii: de exemplu, un acord privind liberalizarea exporturilor de bunuri industriale; suspendarea taxelor vamale pentru exporturile ucrainene pentru încă un an; aderarea Ucrainei la o schemă de plată a UE care facilitează transferurile bancare în euro; și integrarea Ucrainei în zona de roaming gratuit a UE.

De asemenea, pe agenda summitului vor fi și planul de pace în 10 puncte, prezentat în noiembrie 2022 de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, problema reconstrucției țării și securitatea alimentară.

Se așteaptă ca Uniunea Europeană să anunțe un nou ajutor umanitar de 25 de milioane euro pentru deminare.

Președinta Comisiei europene, Ursula von de Leyen este așteptată joi, 2 februarie la Kiev, unde va fi însoțită de majoritatea celor 26 de comisari.

Vineri, 3 februarie, are loc summitul UE - Ucraina, la care va fi prezent și președintele Comisiei europene, Charles Michel, alături de von der Leyen și de Josep Borrell, coordonatorul politicii externe europene.

Ajutoare externe pentru Ucraina în 2022

  • Granturile externe au reprezentat 23% din veniturile fiscale ale Ucrainei în 2022.
  • Majoritatea au fost acordate de Uniunea Europeană și Statele Unite.
  • Asistența financiară internațională a depășit 28 de miliarde de euro (30 de miliarde de dolari) între 24 februarie și 20 decembrie 2022.
  • Asistența externă totală (financiară, umanitară și militară) s-a ridicat la 113 miliarde euro (122 miliarde dolari), între care 48 miliarde euro (52,37 miliarde dolari) din SUA.
  • Pentru comparație, PIB-ul Ucrainei în 2021 a fost de 183 de miliarde de euro (200 de miliarde de dolari).

Sursă: Banca Mondială, guvernul ucrainean, Jamestown Foundation

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG