Linkuri accesibilitate

UE a aprobat a doua și ultima tranșă, de 30 de milioane de euro, din ajutorul macro-financiar


Comisia Europeană a aprobat vineri, eliberarea celei de a doua tranșe de 30 de milioane de euro din ajutorul macro-financiar pentru R.Moldova, în valoare totală de 100 de milioane de euro, relatează corespondentul Europei Libere la Bruxelles. În această tranșă, 20 de milioane euro reprezintă credite iar 10 milioane, subvenții.

Acest sprijin macro-financiar fusese aprobat încă din 2018, dar eliberarea sa a fost amânată de diversele crize politice de la Chișinău și de restanțele în îndeplinirea unor condiții, asumate față de Uniunea Europeană.

Prima tranșă, tot de 30 de milioane de euro, a fost aprobată în octombrie 2019, în timpul guvernului condus de Maia Sandu.

Comisia va anula totodată a treia și ultima tranță de 40 de miloane de euro din același ajutor macroeconomic pentru că întregul program expiră pe 18 iulie 2020.

Explicația:

Programul de asitență macro-financiară expiră pe 18 iulie iar în acest moment, se arată în declarația Comisiei Europene , nu au fost îndeplinite decât șase din cele 10 condiții, agreate cu R. Moldova.

Acelea erau: progrese în recuperarea pagubelor provocate de devalizarea băncilor în 2014, punerea codului vamal în consens cu cel al UE, amendarea legislației privind Consiliul Superior al Magistraturii și progrese semnificative în despărțirea furnizorilor, de transportatorii din sistemul energetic.

Primele trei se regăsesc acum în înțelegerea dintre Uniunea Europeană și Chișinău, în baza căreia R. Moldova va primi un nou sprijini macrofinanciar pentru atenuarea efectelor pandemiei de Covid-19. se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.

Acest nou acord intră în vigoarea în august.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG