Linkuri accesibilitate

UE va continua să trimită Ucrainei un flux continuu de muniție: „Am crescut capacitatea de producție cu 40%”


Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă și de securitate (foto de arhivă).
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă și de securitate (foto de arhivă).

Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, a declarat că blocul comunitar a oferit „un flux continuu” de ajutoare Ucrainei în lupta de aproape doi ani împotriva invaziei rusești, dar a recunoscut că în război „nu este niciodată suficient” și a promis că asistența - în special sub formă de obuze de artilerie - va continua să fie trimisă Kievului.

Într-un interviu acordat RFE/RL, duminică, Josep Borrell a declarat că anul trecut UE a oferit Ucrainei un ajutor de 28 de miliarde de euro, iar până acum, în acest an, a alocat 20 de miliarde de euro în asistență.

„Trebuie să facem mai mult, știu. Nu este niciodată suficient când lupți pe război”, a declarat șeful diplomației UE în marja Conferinței anuale de securitate de la Munchen.

„Dar nu-mi spuneți că nu facem [suficient] în fiecare zi. Facem foarte mult. [Există] un flux continuu, un flux foarte intens de muniție a noastră care merge în Ucraina”, a adăugat Borrell.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă și de securitate a mai spus că atât el la nivel personal, cât și cele 27 de state membre, vor continua aprovizionarea Ucrainei.

„Ucraina are nevoie de mai mult”, a insistat Josep Borrell.

În ceea ce privește livrările suplimentare de muniție atât de necesare pentru Ucraina, în special de proiectile de artilerie promise, oficialul UE a dat asigurări că „vor veni”. „Vor veni”, a repetat el.

„Noi producem. Am crescut cu 40% capacitatea de producție - cu 40% mai mult”, a spus diplomatul european. „Eram la un nivel foarte scăzut [al producției de arme și muniții] când a început războiul și ne mărim capacitatea de producție.”

„Știu că nu este suficient. Îmi veți spune că 1,1 milioane [de proiectile de artilerie] nu este suficient, dar industria noastră vinde arme forțelor armate ucrainene.”

„Și am făcut apel în fiecare zi la statele membre să meargă și să ceară mai multe comenzi de la industriile europene de apărare. Așadar, continuăm să facem cât de mult putem”, a mai spus Josep Borrell.

La sfârșitul lunii ianuarie, Borrell a recunoscut că UE va fi departe de obiectivul său de a trimite 1 milion de proiectile de artilerie Ucrainei până în martie.

El a mai spus atunci că aproximativ jumătate din cantitate va fi livrată până la acest termen și că restul va fi trimis până la sfârșitul anului.

Kievul se plânge de mult timp că lipsa de muniție reduce capacitatea forțelor sale de a riposta la loviturile militare rusești.

Pe 17 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe partenerii săi occidentali să livreze mai multe arme și muniții forțelor sale.

Declarația sa, rostită la Conferința de Securitate de la Munchen, a venit în urma retragerii militarilor ucraineni din orașul Avdiivka, situat în estul țării, la nord de orașul Donețk.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG