Linkuri accesibilitate

Zelenski semnează un acord de securitate cu Germania, urmează unul similar cu Franța


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și cancelarul german, Olaf Scholz, la conferința de presă care a urmat semnării unui acord „fără precedent” de securitate între cele două țări, Berlin, Germania, vineri, 16 februarie 2023.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și cancelarul german, Olaf Scholz, la conferința de presă care a urmat semnării unui acord „fără precedent” de securitate între cele două țări, Berlin, Germania, vineri, 16 februarie 2023.

Detaliile acordurilor de securitate nu se fac de obicei publice, dar atât președintele Ucrainei, cât și cancelarul german Olaf Scholz au vorbit despre un document „istoric”.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a semnat vineri, la Berlin, un acord de securitate cu Germania, salutat de cancelarul Olaf Scholz drept un „pas istoric”, pe fundalul luptelor puternice care au loc între armata ucraineană și trupele ruse de ocupație, mai ales în estul Ucrainei.

Forțele ucrainene, depășite numeric și în lipsă crescândă de muniții, au anunțat între timp că se retrag din părți ale orașului Avdiivka, localitate cheie din Donețk, centrul celor mai puternice confruntări din ultimele zile.

„Am semnat cu președintele Zelenski un acord cu privire la angajamentele noastre de securitate pe termen lung. Un pas istoric. Germania va continua să sprijine Ucraina împotriva războiului de agresiune rusesc", a scris cancelarul Olaf Scholz pe X, fostul Twitter, înainte de o conferință de presă comună.

Partea germană nu a oferit alte detalii despre acord.

Zelenski însă, tot pe X, a precizat că acordul este „fără precedent” și garantează Ucrainei un ajutor militar din partea Germaniei de 7 miliarde de euro, pentru anul curent. Plus un mecanism de consultații bilaterale de urgență, în cazul unei agresiuni.

În cursul serii, la Paris, Zelenski va încheia un acord similar cu Franța.

Luna trecută, Zelenski a semnat un acord de securitate pe 10 ani și cu Marea Britanie, în timpul vizitei premierului britanic Rishi Sunak la Kiev.

„Sunt recunoscător Germaniei și tuturor germanilor pentru solidaritatea lor cu țara și poporul nostru, precum și pentru tot sprijinul și asistența acordate”, a mai scris Zelenski.

„Ucraina se poate baza pe Germania”, a spus Scholz la o conferință de presă comună cu Zelenski după semnarea acordului de securitate.

Separat, Ministerul german al Apărării a anunțat că în cadrul acordului de securitate, Berlinul a pregătit un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 1,13 miliarde de euro, care se concentrează pe apărarea aeriană și artilerie.

Zelenski și la München, în căutare de bani și arme

Sâmbătă, 17 februarie, Zelenski este așteptat la Conferința de Securitate de la München, din Germania, unde se așteaptă să ceară din nou mai multe ajutoare militare și financiare pentru Ucraina, confruntată de aproape doi ani cu războiul provocat de invazia la scară largă a Rusiei.

"O nouă arhitectură de securitate pentru Ucraina, precum și noi oportunități. Facem toate eforturile pentru a pune capăt războiului cât mai curând posibil în condiții echitabile și pentru a asigura o pace de durată", a scris Zelenski.

Ucraina, aproape total dependentă de ajutorul economic și militar din partea aliaților săi occidentali și în special din partea Statelor Unite, se confruntă cu o penurie de muniție și echipament militar.

Un ajutor militar american vital, de peste 60 de miliarde de dolari, rămâne pentru moment blocat în Congres, „ostatic” al luptelor politice dintre democrați și republicani, în lunile precedând alegerile prezidențiale din noiembrie.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG