Doi diplomați din țări membre UE, care nu au fost autorizați să facă declarații oficiale, au spus Europei Libere că reprezentanți ai 19 din cele 27 țări UE, precum și ai delegației UE la ONU, intenționează să participe la conferință.
Nota conceptuală a conferinței, elaborată de misiunea permanentă a Rusiei la Națiunile Unite, care a ajuns în posesia Europei Libere, invită „toți reprezentanții statelor membre ONU care se află în New York, fie că e vorba de reprezentanți permanenți, adjuncți sau experți, precum și presa” să participe la videoconferința Aria privind situația din Crimeea.
În martie 2014, Moscova a obținut controlul asupra peninsulei ucrainene după ce a trimis trupe și a înscenat un referendum, condamnat drept ilegal de cel puțin 100 de țări. Moscova sprijină de asemenea separatiștii din estul Ucrainei, într-un război care a ucis peste 13 000 de oameni din aprilie 2014 și până azi.
Drept răspuns la anexarea Crimeei, Uniunea Europeană a elaborat reguli stricte pentru toți diplomații săi, dar și pentru cei din statele membre, care spun că aceștia „nu pot participa sau fi prezenți în niciun fel la niciun eveniment care poate fi recunoscut din timp ca promovând recunoașterea statutului și a anexării de facto a Crimeei și Sevastopolului”.
Întrunirile Aria sunt un instrument informal folosit des de ONU pentru informa țările membre despre chestiuni de securitate internațională.
La următoarea întrunire, ambasadorul rus la ONU Vasilii Nebenzia va avea cuvântul de deschidere și de încheiere, iar susținători ai anexării Crimeei de către Rusia vor face prezentări.
Printre aceștia se numără Asadullah Bairov, muftiul adjunct al Crimeii, Anastasia Gridcina, șefa comunității ucrainene din peninsulă, directorul adjunct al postului TV din Crimeea „Millet”, Ervin Musaev, și Alexandr Makar, prezentator la postul TV Krîm.
Nota conceptuală a conferinței afirmă că evenimentul e continuarea unei întruniri similare care a avut loc pe 6 martie, dar unde nu li s-a permis să participate lui Bairov și Gridcina. În text se mai spune că „pentru ca participanții să aibă informații comprehensive, conferința Aria le va oferi șansa să asculte și să afle situația reală din teren, de la cei care trăiesc acum în Crimeea, și care reprezintă diferitele grupuri naționale din peninsulă”.
În pofida acestui fapt, UE va participa la întrunirea virtuală. Reprezentatul permanent al Germaniei se va alătura și el. Franța și Belgia au dat de înțeles că vor participa, dar nu e clar pe cineva vor delega.
Numărul și rangul reprezentanților membrilor UE care vor participa variază. Până acum, doar Bulgaria, Finlanda, Olanda, Polonia, România și cele trei țări baltice au anunțat că refuză să participe la conferință.
Unii oficiali contactați de Europa Liberă se tem că prezența diplomaților UE la conferință va submina regulile de nerecunoaștere a anexării și va fi folosită în scopuri propagandistice, chiar dacă diplomații europeni vor vorbi împotriva anexării Crimeii.
Uniunea Europeană nu a răspuns solicitărilor Europei Libere de a comenta participarea la această întrunire.
Conceptul conferinței prezentat de ruși are două pagini și afirmă că „după lovitura de stat de la Kiev din februarie 2014, locuitorii unor regiuni din estul Ucrainei și-au exprimat nemulțumirea față de acțiunile ilegale ale liderilor de atunci ai Maidanului”.
În text se mai spune că „astăzi Crimeea se bucură de toate drepturile și beneficiile unei regiuni rusești, iar toate grupurile demografice se bucură de drepturile și libertățile cetățenilor ruși. Situația socio-economică s-a îmbunătățit semnificativ – de fapt, peninsula a devenit una din regiunile țării care se dezvoltă cel mai repede”.
Europa Liberă l-a contactat pe ambasadorul ucrainean la ONU Serghei Kîslîțea pentru a comenta conferința.
Diplomatul nu și-a împărtășit opinia despre participarea țărilor UE la întrunire, dar a spus că acestea nu vor afla „nimic nou”.
„Rușii și actorii lor vor repeta din nou refrenul despre ‘reunificarea voluntară a poporului din Crimeea cu Rusia’, iar comunitatea internațională va reitera adevărurile esențiale: a) peninsula Crimeea e ocupată temporar, b) Rusia este puterea ocupantă, c) puterea ocupantă trebui să înceteze încălcarea drepturilor omului.”