Linkuri accesibilitate

Ultima încercare, în Congresul american, de a bloca Nord Stream 2


Un grup bipartit de membri ai Congresului american a făcut un efort de ultimă oră de a opri pomparea de gaz prin conducta Nord Stream 2, încercând să anuleze decizia președintelui american Joe Biden de a renunța la sancțiuni asupra operatorului rus al conductei.

Un amendament introdus pe 14 septembrie de către reprezentanții Michael McCaul (republican-Texas), Marcy Kaptur (democrat-Ohio) și alți opt parlamentari îi cere președintelui să impună sancțiuni oricărei entități responsabile de planificarea, construcția sau funcționarea conductei Nord Stream 2.

Finalizată încă de săptămâna trecută după ce în mai, Biden a renunțat la sancțiuni, conducta din Marea Baltică va aduce gazul rusesc direct în Germania, ocolind rutele terestre prin Ucraina, Belarus și alte țări. Cu toate acestea, trebuie mai întâi să fie certificată, un proces care poate dura câteva luni, dând speranță unor parlamentari că funcționarea ei ar putea fi oprită.

Nord Stream 2 - încă trei obstacole (septembrie 2021)

Gazprom, care deține Nord Stream 2, ar vrea să înceapă exportul de gaze până la sfârșitul anului. Mai sunt trei etape:
1. Tronsoanele conductei trebuie curățate și apoi verificate pentru scurgeri și alte potențiale probleme -se numește etapa de pre-punere în funcțiune. În funcție de tehnica utilizată, ar putea dura trei luni.
2. Nord Stream 2 trebuie să primească un certificat de siguranță de la un certificator independent, recunoscut la nivel internațional, înainte de a fi umplut cu gaz natural. În discuție este o firmă norvegiană.
3. Trebuie să primească aprobarea de la autoritatea de reglementare în energetică din Germania, „Bundesnetzagentur” care va certifica faptul că modelul de propietate și de operare este conform cu reglementările UE privind gazele.
Nord Stream 2 și-a înaintat dosarul pe 11 iunie. Procesul de certificare poate dura până la 10 luni. Sunt o serie de contestații însă „Bundesnetzagentur” ar putea acorda o aprobare provizorie dacă este convinsă că prețurile ridicate la gaz și stocurile scăzute amenință securitatea energetică a Germaniei înainte de iarnă.

Criticii spun că Nord Stream 2 este concepută să priveze Ucraina de importante venituri din taxele pe tranzitul gazelor rusești. Totodată va mări dependența Europei de gazele rusești.

Ucraina și Polonia se opun vehement proiectului pe motiv că este o amenințare la adresa securității naționale, în timp ce Germania l-a susținut cu fermitate. Congresul american a luat partea Ucrainei și Poloniei, impunând două runde de sancțiuni împotriva firmelor care au participat la proiect.

Cu toate acestea, administrația Biden, interesată să refacă relațiile cu partenerii europeni, începând cu Germania, a fost de acord să renunțe la sancțiuni în schimbul angajamentelor de la Berlin că va investi în industria energetică a Ucrainei șiv va convinge Rusia să ontinue să exporte niște gaze și prin rețeaua terestră.

Amendamentul formulat de McCaul și Kaptur a fost atașat la legea privind finanțarea apărării în curs de examinare în Camera Reprezentanților.

Aceeași legislație a fost utilizată în ultimii doi ani pentru a impune sancțiuni asupra proiectului Nord Stream 2, ceea ce a întârziat finalizarea conductei cu mai mult de un an.

Comisia care examinează legea pentru finanțarea apărării se întrunește pe 20 septembrie, când va decide dacă acceptă amendamentul. Ar putea că lasă însă decizia pe seama Comisiei pentru Afaceri Externe, cum a făcut-o anul trecut, când a fost propusă o legislație similară.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG