Linkuri accesibilitate

Ultima zi a referendumului impus de Rusia privind anexarea unor regiuni din Ucraina


Manifestația „Mariupol este Ucraina" împotriva așa-ziselor referendumuri ilegale ale Rusiei în părțile din Ucraina ocupate de Rusia, Kiev, 24 septembrie 2022
Manifestația „Mariupol este Ucraina" împotriva așa-ziselor referendumuri ilegale ale Rusiei în părțile din Ucraina ocupate de Rusia, Kiev, 24 septembrie 2022

Ultima dintre cele cinci zile de așa-zise referendumuri privind aderarea la Federația Rusă este 27 septembrie.

Votul a fost organizat în patru regiuni ucrainene parțial ocupate de Moscova - referendumuri respinse ca o farsă de Ucraina, Occident și ONU, deoarece sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional.

Votul din zonele controlate de Rusia din regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie, care se desfășoară în mijlocul celui mai mare conflict din Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, are loc în contextul în care unii oficiali locali susțin că alegătorii au fost amenințați și intimidați.

Kievul și aliații săi au denunțat voturile ca fiind un simulacru și au afirmat că Occidentul nu va recunoaște niciodată rezultatele scrutinului care contravine Cartei ONU. Ucraina a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate pe 27 septembrie pe tema referendumurilor. Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că scrutinul este o „farsă” și nu este altceva decât un „pretext fals pentru a încerca să anexeze cu forța părți din Ucraina”.

Liderii instalați de Moscova în regiunile în care are loc așa-zisul referendum au declarat că rezultatele provizorii ar putea fi așteptate în seara zilei de 27 septembrie sau în zilele următoare. Legiuitorii ruși ar urma să voteze apoi pentru anexarea oficială a celor patru teritorii, decizia având nevoie de semnătura lui Putin pentru a fi promulgată. Oficialii electorali au mers cu urnele de vot din casă în casă, în multe cazuri însoțiți de forțe rusești înarmate. Oficialii au declarat că secțiile de votare propriu-zise vor fi deschise doar pe 27 septembrie din cauza problemelor de securitate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG