Când s-a întâlnit, cu o săptămână în urmă, cu Johannes Hahn la New York, premierul Pavel Filip a ţinut, prin serviciul de presă guvernamental, să informeze cetăţenii de acasă ce i-a spus el comisarului european despre brusca răsucire ideologică a partidului său dinspre pro-european spre partid pro-Moldova. Europa Liberă a întrebat, însă, şi a primit un răspuns de la Bruxelles ce i-a spus comisarul Hahn premierului moldovean, după ce, din cauza anulării alegerilor din Chişinău, UE a suspendat ajutorul macrofinanciar către R. Moldova.
Într-o postare pe Twitter după întrevederea pe care a avut-o cu Filip, comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, a afirmat că i-a înmânat premierului moldovean o listă cu acțiuni de reformă urgente aşteptate de UE de la guvernul de la Chișinău.
Comunicatele oficiale ale guvernului nu au pomenit însă niciun cuvânt despre aceste acţiuni.
Solicitat de noi, un purtător de cuvânt al UE a făcut câteva precizări despre discuţia dintre cei doi şi lista de sarcini avansată de demnitarul european.
În primul rând, comisarul Hahn i-a transmis premierului moldovean preocupările UE legate de „ultimele evoluții îngrijorătoare care ridică problema respectării mecanismelor democratice și a statului de drept în Republica Moldova”.
Apoi, comisarul Hahn i-a spus premierului Filip că o problemă stringentă pentru autoritățile de la Chişinău este „să se asigure că așa-numitul „pachet fiscal” este în deplină conformitate cu angajamentele luate față de partenerii internaționali, în special Fondul Monetar Internațional și cu Acordul de Asociere UE-Republica Moldova. Guvernarea a promovat acest pachet la sfârşitul sesiunii de vară, dar s-a ciocnit imediat de critici dure din partea Fondului Monetar şi a altor donatori occidentali, care au spus că iniţiativele ar „legitima furtul şi corupţia.”
Alte reforme ce rămân nerezolvate, deşi ar trebui, aşa cum se arată în mesaj, abordate fără întârziere, vizează „lupta împotriva corupției, frauda bancară și domeniul electoral”.
„UE se așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să finalizeze ancheta privind frauda bancară...
„UE se așteaptă”, arată purtătorul de cuvânt al UE, „ca autoritățile Republicii Moldova să finalizeze ancheta privind frauda bancară masivă, urmărirea penală a principalilor făptași și să facă progrese substanțiale în ceea ce privește strategia de recuperare a activelor.”
Reforma profundă a sistemului judiciar este, de asemenea, demult așteptată, pentru că „un sistem judiciar funcțional, independent, imparțial, transparent și responsabil este un alt element-cheie pentru restabilirea încrederii cetățenilor”, se mai arată în mesajul primit de noi de la Bruxelles.
În iulie anul acesta, Comisia Europeană a decis suspendarea alocării primei tranșe a ajutorului macrofinanciar european de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova din cauza invalidării alegerilor de la Chișinău, considerînd că autorităţile moldovene nu au îndeplinit precondițiie politice legate de respectarea mecanismelor democratice, a statului de drept și a drepturilor omului. În cursul întrevederii cu Pavel Filip, comisarul Hahn a subliniat faptul că UE se aşteaptă ca următoarele alegeri parlamentare să fie organizate în conformitate cu standardele internaţionale.