Linkuri accesibilitate

Ultimul reactor al centralei nucleare Zaporojie a fost deconectat


Centrala nucleară de la Zaporojie, 1 septembrie 2022

Ultimul dintre cele șase reactoare ale centralei nucleare Zaporojie situată în sud-estul Ucrainei a fost deconectat pe fondul bombardamentelor din zonă, în timp ce organismul de supraveghere atomică al ONU se pregătește să prezinte Consiliului de Securitate, la 6 septembrie, un raport privind situația de securitate a centralei ocupate de Rusia.

Operatorul din Zaporojie, Enerhoatom, a anunțat că reactorul nr. 6 a fost „oprit” din cauza unui incendiu provocat de tirurile de artilerie din zonă. El a precizat că va fi reconectat după ce incendiul va fi stins.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat vina pe trupele rusești. Dar cele două părți se acuză reciproc pentru riscurile la care este supusă cea mai mare centrală nucleară din Europa, ocupată de forțele rusești la începutul invaziei de șase luni. „Astăzi, ultima linie de transmisie a energiei electrice care leagă centrala de sistemul energetic al Ucrainei a fost avariată din cauza unui alt bombardament provocator rusesc”, a declarat Zelenski într-o alocuțiune în noaptea zilei de 5 septembrie. „Din cauza provocării rusești, centrala Zaporojie este la un pas de un dezastru nuclear”.

Zelenski a adăugat că momentul ales pentru presupusul bombardament rusesc asupra Zaporojie, înainte ca raportul AIEA să fie prezentat la ONU, este o declarație „foarte elocventă” a motivelor Rusiei, afirmând că Moscovei „nu-i pasă de ceea ce decide comunitatea internațională".

La 5 septembrie, șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a acuzat Rusia de „comportament nesăbuit” în legătură cu centrala construită de sovietici, existând în continuare temeri legate de o catastrofă nucleară de tip Cernobîl.

Constatările pe care le va prezenta Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) în fața Consiliului de Securitate și, implicit, opiniei publice mondiale au fost făcute în urma unei vizite efectuate săptămâna trecută de o delegație care a inspectat Zaporojie.

Directorul general Rafael Grossi va publica raportul și va informa Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite la 6 septembrie. Grossi declarase săptămâna trecută, după ce echipa din cadrul AIEA a vizitat Zaporojie , că situl a fost avariat în timpul luptelor.

Grossi și o parte din echipa sa au părăsit situl la 1 septembrie, dar mai mulți membri ai misiunii au rămas la instalație pentru a efectua o analiză mai aprofundată. Se așteaptă ca doi dintre experții ONU să rămână „permanent” în centrală, potrivit unui comunicat al Enerhoatom.

Zelenski a avertizat la sfârșitul săptămânii că Rusia pregătește "o lovitură energetică decisivă" pe măsură ce se apropie lunile de iarnă, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a avertizat că "Rusia nu mai este un partener energetic de încredere".

Prețul gazelor în Europa a sărit cu 30% la începutul zilei de 5 septembrie, când Rusia a anunțat închiderea pe termen nelimitat a gazoductului Nord Stream 1.

Previous Next

XS
SM
MD
LG