Linkuri accesibilitate

Un alt copil ucis într-un atac rusesc în regiunea ucraineană Dnipro


Salvatori la locul unde a avut loc un atac aerian rusesc în Dnipro, pe 26 mai.
Salvatori la locul unde a avut loc un atac aerian rusesc în Dnipro, pe 26 mai.

Un copil în vârstă de 2 ani a fost ucis într-un atac aerian rusesc asupra orașului Dnipro din centrul Ucrainei, în timp ce apărarea antiaeriană din capitala Kiev a respins un val de drone și rachete rusești, au declarat oficialii ucraineni la 4 iunie.

Atacarea în seara zilei de 3 iunie a unui cartier rezidențial din Dnipro s-a soldat, de asemenea, cu 22 de răniți - inclusiv cinci copii - potrivit lui Serhi Lisak, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk.

Într-o postare pe rețeaua Telegram, Lisak a declarat că atacul a avariat două clădiri cu două etaje, precum și zece case, un magazin și o conductă de gaz.

Atacurile aeriene rusești asupra Ucrainei s-au intensificat în ultimele săptămâni, pe fondul așteptărilor că forțele ucrainene vor lansa în curând o contraofensivă mult anticipată pentru a recupera teritoriul pierdut de la invadarea Rusiei în februarie 2022.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în presă că forțele ucrainene sunt pregătite pentru contraofensivă.

Ulterior, el a condamnat Rusia pentru atacul aerian asupra Dnipro.

„Încă o dată, Rusia dovedește că este un stat terorist. Rușii vor purta responsabilitatea pentru tot ceea ce s-a comis împotriva statului și poporului nostru”, a afirmat Zelenski într-o postare în seara zilei de 3 iunie pe Facebook.

În altă ordine de idei, Rusia a lansat un val de atacuri aeriene asupra Ucrainei la începutul zilei de 4 iunie, sistemele de apărare aeriană reușind să țintească cu succes toate rachetele și dronele care se îndreptau spre Kiev.

„Potrivit informațiilor preliminare, nicio țintă aeriană nu a ajuns în capitală”, a declarat Serhi Popko, șeful administrației militare de la Kiev.

Între timp, Statul Major General a declarat în raportul său zilnic din 4 iunie că forțele invadatoare rusești au desfășurat două operațiuni nereușite în jurul orașului Bahmut și au lansat mai multe atacuri aeriene și bombardamente de artilerie asupra satelor din apropiere.

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, susținea pe 3 iunie că 99% dintre luptătorii săi au părăsit Bahmutul după ce au luptat acolo de luni de zile, cea mai lungă și sângeroasă bătălie din acest război.

Armata ucraineană a declarat la sfârșitul lunii trecute că luptele și-au diminuat intensitatea în zonă, dar generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre, a declarat la 3 iunie că forțele ucrainene au continuat lupta acolo.

„Inamicul continuă să sufere pierderi semnificative în direcția Bahmut", a declarat Sîrski pe rețeaua Telegram. Generalul a spus că a vizitat trupele din jurul Bahmutului. „Forțele de apărare continuă să lupte. Vom învinge”.

Zelenski a declarat pentru The Wall Street Journal într-un interviu publicat pe 3 iunie că forțele ucrainene sunt pregătite să își lanseze contraofensiva, avertizând că aceasta ar putea dura ceva timp și ar putea fi costisitoare.

„Credem cu tărie că vom reuși”, a spus Zelenskiy. „Nu știu cât timp va dura. Ca să fiu sincer, se poate desfășura într-o varietate de moduri, complet diferite. Dar o vom face și suntem pregătiți”, a adăugat el.

Zelenski a declarat că armata ucraineană nu a primit „toate armele la care spera, dar nu mai putem aștepta”.

XS
SM
MD
LG