Linkuri accesibilitate

Un an de la anexarea regiunilor ucrainene: Putin aniversează în timp ce Zelenski anunță „Alianța Industriilor de Apărare”


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a participat la concertul din Piața Roșie, organizat la un an de la anexarea regiunilor ucrainene
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a participat la concertul din Piața Roșie, organizat la un an de la anexarea regiunilor ucrainene

Putin marchează aniversarea anexării regiunilor ucrainene în timp ce Volodimir Zelenski anunță un nou pas pentru modernizarea apărării Ucrainei.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a insistat sâmbătă, 30 septembrie, că locuitorii din cele patru regiuni ucrainene, pe care Moscova le-a anexat ilegal în urmă cu un an, „au făcut alegerea lor – să fie cu patria lor”.

Într-o adresare separată, fostul prim-ministru și președinte rus Dmitri Medvedev, care acum este vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a promis că invazia în Ucraina va continua și a sugerat că Moscova ar putea să anexeze și alte teritorii ucrainene.

Acum un an, Kremlinul a declarat unilateral regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, ca parte a Rusiei.

Pentru a marca aniversarea, a fost organizat un concert în Piața Roșie, la care Putin nu a participat însă.

Organizația Națiunilor Unite continuă să recunoască toate cele patru regiuni, dar și Crimeea, care a fost ocupată și anexată în 2014 - ca teritorii ucrainene.

La 19 luni de la începutul războiului la scară largă în Ucraina, Putin susține că locuitorii din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson și-au exprimat din nou dorința de a face parte din Rusia la alegerile locale de la începutul acestei luni, când Comisia Electorală Centrală a Rusiei a declarat că partidul de guvernământ a câștigat cele mai multe voturi.

Occidentul a denunțat atât voturile referendumului desfășurat anul trecut, cât și ultimele scrutine.

La începutul lunii septembrie, Ministerul de Externe al Ucrainei condamna repetat scrutinele organizate de Rusia în regiunile anexate, spunând că acestea nu au consecințe juridice și nu vor produce vreo schimbare în statutul internațional al teritoriilor ucrainene ocupate de forțele militare ruse.

„Alianța Industriilor de Apărare”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

În cadrul Forumului Industriilor de Apărare, care se desfășoară la Kiev, președintele ucrainean a anunțat crearea unei alianțe dintre industriile de apărare din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Turcia, Suedia și Republica Cehă.

„Prioritatea noastră este dezvoltarea producției de apărare folosind tehnologii moderne, inclusiv producția de obuze, rachete și drone în Ucraina, în cooperare cu liderii mondiali din acest domeniu”, a spus Zelenski într-o declarație postată pe rețelele de socializare.

El a mai adăugat că Ucraina este gata să ofere condiții speciale tuturor celor care vor să dezvolte producția de apărare împreună cu Ucraina, anunțând că 13 companii deja au aderat la această alianță.

XS
SM
MD
LG