Linkuri accesibilitate

Un an de război | Ucraina marchează „Anul durerii, credinței, unității și rezistenței”


Mama și fiica ei ascultă rugăciunea pentru soldații căzuți la datorie într-un cimitir din Lvov, în vestul Ucrainei, pe 23 februarie
Mama și fiica ei ascultă rugăciunea pentru soldații căzuți la datorie într-un cimitir din Lvov, în vestul Ucrainei, pe 23 februarie

Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a intrat în al doilea an, pe 24 februarie. În est și în sud se desfășoară lupte grele.

Pe acele fronturi, forțele Moscovei au folosit resurse militare și umane imense împotriva rezistenței înverșunate a forțelor ucrainene.

„Pe 24 februarie, milioane dintre noi au făcut o alegere: nu un steag alb, ci un steag albastru și galben”, scria președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj pe rețelele de socializare. „Nu fuga, ci rezistența. Rezistență împotriva inamicului. Rezistență și luptă. A fost un an de durere, regret, credință și unitate. Iar acesta este anul rezistenței noastre alături de voi”, spunea Zelenski în mesajul său din 24 februarie, adăugând: „Știm că acesta va fi anul victoriei noastre”. Zelenski urmează să susțină o conferință de presă pe parcursul zilei de 24 februarie.

Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat că forțele aeriene sunt în alertă sporită pe 24 februarie din cauza unor posibile provocări rusești.

Aniversarea are ca fundal luptele pe scară largă care au făcut ravagii în est, unde forțele ucrainene au respins, val după val, atacurile inamice de-a lungul liniei de front în ultimele 24 de ore.

„Federația Rusă continuă agresiunea armată la scară largă împotriva Ucrainei de un an”, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei la începutul zilei de 24 februarie.

Forțele rusești au continuat cu noi acțiuni ofensive în orașul Bahmut și împrejurimile acestuia. Orașul a devenit punctul central al bătăliei pentru regiunea estică Donețk. Armata rusă a atacat și orașele Kupiansk, Liman, Avdiivka și Șahtarsk.

„În cursul zilei trecute, apărătorii noștri au respins aproximativ 100 de atacuri inamice în direcțiile indicate”, informează Statul Major General.

Rusia spera ca invazia neprovocată în Ucraina - pe care președintele Vladimir Putin a numit-o „o operațiune militară specială” - să se încheie în câteva zile, forțele Moscovei încercând să ocupe Kievul și să răstoarne guvernul pro-occidental al lui Zelenski.

Însă armata invadatoare s-a lovit de rezistența îndârjită a ucrainenilor și a fost nevoită să se retragă din capitala țării pierzând oameni și tehnică militară.

Un război de uzură

Forțele Moscovei controlează, în prezent, aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, în urma unei serii de contraofensive ucrainene, dar războiul s-a transformat într-un război de tranșee, deoarece niciuna dintre părți nu a reușit să facă progrese semnificative în est, unde schimburi violente de artilerie au transformat Bahmut și orașul Vuhledar în ruine.

Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a afirmat că Ucraina trebuie să fie în permanență pregătită, dar în prezent nu există semne că Rusia pregătește acțiuni de amploarea celor care au avut loc anul trecut. „Nu avem informații că în viitorul apropiat Rusia ar putea invada reluând ceea ce s-a întâmplat la 24 februarie 2022”, a declarat Danilov la televiziunea ucraineană.

Ministerul britanic al Apărării a declarat în buletinul său zilnic de informații din 24 februarie că, în prezent, campania Rusiei pare să urmărească să uzeze armata ucraineană mai degrabă decât să acapareze mai mult teritoriu.

„Conducerea rusă urmărește probabil o operațiune pe termen lung în care mizează pe faptul că avantajele Rusiei în ceea ce privește populația și resursele vor epuiza în cele din urmă Ucraina", se arată în raportul serviciilor secrete britanice.

În ajunul aniversării, Zelenski a promis că va continua lupta, afirmând că Ucraina „a depășit multe încercări. Vom învinge!" El a adăugat că Ucraina „îi va trage la răspundere pe toți cei care au adus acest rău, acest război în țara noastră”.

La scurt timp după declarația lui Zelenski, Adunarea Generală a ONU a votat pentru a cere o pace cuprinzătoare, dreaptă și durabilă și a cerut din nou Rusiei să înceteze lupta și să își retragă forțele din Ucraina.

Într-un vot considerat un test global al sentimentelor față de războiul Moscovei împotriva vecinului său, 141 de țări au fost în favoarea rezoluției, în timp ce China și alte 31 de țări s-au abținut, iar șase s-au alăturat Rusiei și au votat împotrivă.

Noi sancțiuni împotriva Rusiei au fost, de asemenea, discutate de miniștrii G7, iar Casa Albă a declarat că Statele Unite vor anunța noi sancțiuni „radicale” pe 24 februarie.

XS
SM
MD
LG