Linkuri accesibilitate

Un bombardament rusesc a ucis trei persoane într-un sat din Donețk


Atac asupra orașului Krivoi Rog, 31 iulie 2023.

Trei persoane au fost ucise pe 22 august de bombardamentele rusești în mai multe sate din regiunea Donețk din Ucraina, iar zeci de clădiri, inclusiv case private, au fost avariate în Krivoi Rog de un atac cu rachete Iskander, au declarat oficialii militari ucraineni.

Relatările despre morți și distrugeri au venit în momentul în care președintele Volodimir Zelenski se întorcea acasă după vizitele făcute în patru țări europene. La venirea în țară el a spus că „Ucraina a devenit mai puternică” după contactele cu oficialii europeni. Pe de altă parte, un oficial de la Casa Albă a spus că Statele Unite nu cred că trupele ucrainene se află în impas.

Administrația militară regională Donețk a declarat că cele trei persoane care au murit au fost ucise de bombardamentele de artilerie ale satului Torske. Alte două persoane au fost rănite.

Racheta Iskander a lovit orașul Krivoi Rog dis-de-dimineață, pe 22 august, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful Consiliului de Apărare Krivoi Rog. El a mai spus că un om a fost rănit de explozie, îregistrându-se și pagube materiale. „15 clădiri comerciale au fost avariate [și] ferestrele din 24 de clădiri cu mai multe etaje au fost sparte”, spune Vilkul, adăugând că au fost deteriorate și școli, întreprinderi și infrastructura de transport.

Atacul a tăiat curentul electric pentru peste 45 de mii de abonați, iar mai multe spitale și sistemul de apă au trebuit să folosească sistemul de urgență bazat pe generatoare. Electricitatea a fost restabilită înainte de prânz, a spus el.

Rachetele zboară, însă sătenii ucraineni din regiunea Donețk refuză să cedeze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00

Ucraina a obținut un nou sprijin politic, noi acorduri

Zelenski a transmis un mesaj video în care rezumă vizitele făcute în ultimele zile în Suedia, Olanda, Danemarca și Grecia, spunând că s-a întors în Ucraina cu „nou sprijin politic, noi acorduri”.

Întâlnirile sale de la Atena cu liderii din Balcanii de Vest au culminat cu o declarație semnată de 11 țări în sprijinul integrității teritoriale a Ucrainei.

„Conversație bună despre respectul pentru Carta ONU și inviolabilitatea granițelor. Despre viitorul comun al națiunilor noastre în casa europeană comună. Cu privire la dezvoltarea relațiilor noastre, este în interesul nostru reciproc", a spus Zelenski într-o postare pe rețelele de socializare X. platformă, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Zelenski a avut, de asemenea, „o întâlnire deschisă, cinstită și fructuoasă” cu omologul său sârb, Aleksandar Vučić. Serbia, un aliat tradițional al Rusiei, a respins presiunile UE de a sancționa Moscova pentru invadarea Ucrainei.

Președintele ucrainean a remarcat că angajamentele făcute în timpul vizitelor sale au avansat dorința Ucrainei de a avea avioane de luptă F-16 și de instruire a piloților pe avioanele de război și a spus că vor fi livrate vehicule blindate și echipamente de apărare aeriană suplimentare. Zelenski a mai afirmat pe 21 august că Ucraina va primi 42 de avioane F-16 după ce Danemarca și Țările de Jos au spus că le vor furniza. Avioanele din Danemarca ar putea fi livrate până la sfârșitul anului.

Zelenski a spus că la aproape toate întâlnirile sale el și colegii lideri europeni au discutat despre rutele de export din Marea Neagră și „coridoarele de solidaritate” pe uscat, folosite pentru a transporta cereale ucrainene. El și omologii săi europeni au discutat, de asemenea, despre economia Ucrainei și integrarea europeană și euro-atlantică, a spus el.

Armata ucraineană anunțase mai devreme, pe 22 august, că militarii Kievului au eliberat satul strategic Robotine din sud, după două luni de lupte aprige. „Soldații brigăzii 47 au croit drum în Robotine”, a spus ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar.

Brigada 47 a postat online un videoclip în care se văd femei înlăcrimate întâmpinându-i pe soldați. Armata spune că trupele ucrainene organizează acum evacuarea civililor din sat.

Robotine este situat pe un drum important care duce la Melitopol în regiunea Zaporojie. Melitopol, cunoscut drept „poarta către Crimeea”, a fost capturat de trupele ruse în martie anul trecut, după câteva zile de lupte grele.

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a confirmat că trupele ucrainene au obținut „succese tactice semnificative” la Robotyne în perioada 20-21 august.

Dacă forțele ucrainene avansează și reiau Melitopolul, situat la intersecția a două autostrăzi importante și a unui important nod feroviar, ar putea folosi orașul ca o trambulină pentru a elibera întreaga regiune Zaporojie.

Ucraina cucerește teritorii „metodic și sistematic”

Pe câmpul de luptă, au continuat luptele grele în estul și sudul Ucrainei, Statul Major General al armatei ucrainene raportând că un contraatac rusesc a fost respins în Bahmut, orașul din Donețk afectat de luni de lupte grele înainte de a cădea în mâinile forțelor rusești în luna mai.

Rachetele zboară, însă sătenii ucraineni din regiunea Donețk refuză să cedeze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a descris la 22 august câmpul de luptă ca fiind „foarte dinamic”, în cadrul unei ședințe cu reporterii. „Au loc atacuri și intrări în defensivă de ambele părți în mai multe puncte de-a lungul unei linii de front foarte extinse”, a spus el. „Vedem cum Ucraina continuă să cucerească teritorii în mod metodic și sistematic”.

Sullivan a adăugat că Statele Unite nu cred că trupele ucrainene ar fi intrat în impas.

Forțele aeriene rusești, la sfârșitul zilei de 22 august, au lansat două avioane pentru a intercepta două drone forțându-le să se retragă și să-și întrerupă activitatea de recunoaștere aeriană în apropiere de Peninsula Crimeea. „La 22 august, zborul a două vehicule aeriene fără pilot MQ-9 Reaper și TB2 Bayraktar care efectuau recunoașteri aeriene în zona Peninsulei Crimeea a fost înregistrat deasupra Mării Negre prin intermediul controlului aerospațial al Forțelor Aerospațiale ruse", a declarat Ministerul rus al Apărării.

Rusia a mai anunțat, de asemenea, că a distrus două ambarcațiuni militare ucrainene în Marea Neagră.

RFE/RL nu a putut verifica informațiile de pe câmpul de luptă furnizate de niciuna dintre părți.

XS
SM
MD
LG