Linkuri accesibilitate

Un boss al lumii interlope - așa îl vede fostul președinte Obama pe liderul de la Kremlin


Președintele rus Vladimir Putin și președintele american Barack Obama la summitul G20 de la Antalya, Turcia, 16 noiembrie 2015 .
Președintele rus Vladimir Putin și președintele american Barack Obama la summitul G20 de la Antalya, Turcia, 16 noiembrie 2015 .

Într-o carte de memorii despre primul său mandat prezidențial, fostul președinte american Barack Obama îl critică aspru pe președintele rus Vladimir Putin, numindu-l lider al unui guvern care seamănă cu un „grup criminal”.

„A Promised Land” a apărut pe 17 noiembrie și este primul volum al lui Obama despre perioada petrecută la Casa Albă. Fostul președinte american scrie că Putin îi amintea de capii elitelor politice corupte, care conduceau orașele americane la sfârșitul secolului XIX, începutul secolului XX, și care vedeau în oferirea de protecție și în mită „instrumente legitime”.

Obama mai scrie că Putin a construit o țară care poate eventual înfricoșa, dar nu servi drept sursă de inspirație și model de urmat pentru cetățenii țărilor în curs de dezvoltare. Președinte între 2009 și 2017, Obama a avut o relație tensionată cu Putin. Venit la putere după războiul Rusiei contra Georgiei, din august 2008, Obama a căutat inițial să îmbunătățească relațiile cu Moscova printr-o politică a „resetării”, dar progresul a fost zădărnicit de vechea neîncredere reciprocă, divergențe în chestiuni de politică externă și degradarea democrației în Rusia.

XS
SM
MD
LG