Linkuri accesibilitate

Un calendar pentru asistența UE promisă Chișinăului


Aflată în vizită la Chișinău, o reprezentantă a Comisiei Europene a abordat cu guvernul moldovean calendarul plăților și proiectele care se vor realiza din ajutorul de 600 de milioane de euro, promis R. Moldova pentru recuperarea economică în urma efectelor pandemiei. Diana Răileanu prezintă în rezumat principalele declarații făcute de Katarina Mathernova de la Direcția pentru vecinătate și negocieri de extindere a Comisie Europene și prim-ministra Natalia Gavrilița:

Un calendar pentru asistența UE promisă Chișinăului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00

R. Moldova și Uniunea Europeană au agreat, în vara acestui an, un plan de recuperare economică până în 2024. Acesta prevede un sprijin financiar de 600 de milioane de euro care va fi acordat pentru reformarea unor domenii cheie cum este justiția, îmbunătățirea eficienței energetice sau a infrastructurii de drumuri și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii. Din acest pachet fac parte și cele 60 de milioane de euro promise de Uniunea Europeană pentru gestionarea crizei gazelor. Șefa cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, a mai precizat că au fost accesate deja 36 de milioane de euro pentru reformarea poliției și recuperarea economică după pandemia de COVID-19. Șefa cabinetului de miniștri și-a exprimat speranța că și alte surse financiare vor fi deblocate imediat ce va intra în vigoare acordul cu Fondul Monetar Internațional:

Crește credibilitatea guvernului și ne ajută să accesăm noi finanțări...

„În acest sens, una din principalele priorități ale agendei de reformă a Guvernului rămâne a fi reforma justiției. Am reușit deblocarea finanțării externe, am negociat cu Fondul Monetar Internațional un nou program economic, care va asigura în următorii ani finanțări de 564 de milioane de dolari și care ne deschide calea, crește credibilitatea guvernului și ne ajută să accesăm noi finanțări.”

R. Moldova și Fondul Monetar Internațional au ajuns la un acord de principiu privind un credit de 564 de milioane de dolari pentru următorii trei ani. Programul urmează să fie aprobat de consiliul de directori ai Fondului. Importanța acordului nu constă atât de mult în suma de bani convenită cu R. Moldova, cât în faptul că încheierea unui acord cu FMI este așteptat de partenerii externi ai țării, începând cu Uniunea Europeană, a explicat directoarea generală adjunctă a Direcției generale vecinătate și negocieri privind extinderea, din cadrul Comisiei Europene, Katarina Mathernova.

În ce privește ajutorul de 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei gazelor, oficiala de la Bruxelles a lăsat să se înțeleagă că acordul ar putea fi semnat cu ocazia Summit-ului Parteneriatului Estic, ce urmează să aibă loc pe 15 decembrie:

Atâta timp cât Dvs. vă onorați angajamentele, noi putem să continuăm să sporim asistența noastră...

„Și atâta timp cât Dvs. vă onorați angajamentele, noi putem să continuăm să sporim asistența noastră și să vă sprijinim în continuare așa cum o facem. Ați menționat acel suport bugetar de 60 de milioane de euro, pe care îl finalizăm acum, sper că foarte curând vom reuși să semnăm acest suport bugetar, cu ocazia Summit-ului Parteneriatului Estic.”

Uniunea Europeană s-a numărat printre cei mai mari donatori ai R. Moldova în combaterea pandemiei de COVID-19. În 2020, a fost lansată inițiativa „Echipa Europa”, care a inclus resurse financiare acumulate de la statele membre ale UE și cele mai importante instituții financiare – BEI și BERD. Datele prezentate de UE arată că, până în prezent, au fost oferite 127 de milioane de euro în calitate de granturi, bani nerambursabili, un program de asistență macrofinanciară de 100 milioane de euro pentru depășirea consecințelor pandemiei – reprezentând împrumuturi externe și un milion de doze de vaccinuri anti-COVID prin intermediul platformei COVAX.

XS
SM
MD
LG