Linkuri accesibilitate

R. Moldova și FMI au ajuns la un nou acord de principiu pe trei ani


R. Moldova și Fondul Monetar Internațional au ajuns la un acord de principiu privind un credit de 564 de milioane de dolari pentru următorii trei ani. Importanța acordului nu constă atât de mult în suma de bani la care poate spera R. Moldova, cât în faptul că încheierea unui acord cu FMI este una din condițiile cheie puse și de alți parteneri externi ai R. Moldova, începând cu Uniunea Europeană.

Încheierea acordului a fost anunțată joi, 21 octombrie la Chișinău de premierul Natalia Gavriliță, după discuțiile cu Rodgers Chawani, reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova.

„Un program aprobat cu FMI este un catalizator de noi finanțări din partea altor parteneri de dezvoltare, aduce încredere mai mare pentru investitori și oferă Guvernului o libertate mai mare în dezvoltarea programelor sociale, celor de suport economic și de infrastructură”, a declarat Natalia Gavrilița.

Prima tranșă de 81 de milioane de dolari ar putea sosi la sfârșitul anului, după ce acordul este aprobat de conducerea FMI și Consiliul de directori executivi.

Pe termen scurt, banii vor fi folosiți pentru a face față creșterii prețurilor la energie și pentru a face față pandemiei de Covid, a declarat șefa executivului.

Un program anterior de credit cu FMI de 572 de milioane de dolari a expirat în martie 2020.

Moldova și FMI au convenit asupra unui nou program de împrumut pe trei ani în valoare de 558 de milioane de dolari în iulie 2020, dar consiliul de administrație al FMI a reținut aprobarea după ce majoritatea pro-rusă care domina atunci parlamentul a adoptat legi care au slăbit independența băncii centrale, supravegherea sectorului financiar și transparența fiscală.

Noul parlament dominat acum de PAS a anulat parțial legislația în litigiu și s-a angajat să adopte un proiect de lege în decembrie pentru a garanta independența băncii centrale.

XS
SM
MD
LG