Linkuri accesibilitate

Un club al vârstnicilor - deschis la Ungheni | Cărțile de identitate vor înlocui buletinele


Cărțile de identitate vor fi obligatorii pentru toate persoanele din R. Moldova de la vârsta de 14 ani și vor înlocui buletinele de identitate până la 31 martie 2025.
Cărțile de identitate vor fi obligatorii pentru toate persoanele din R. Moldova de la vârsta de 14 ani și vor înlocui buletinele de identitate până la 31 martie 2025.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • În orașul Ungheni a fost deschis Clubul Vârstnicilor, dedicat încurajării îmbătrânirii active și sănătoase în rândul persoanelor în etate din municipiu, relatează Expresul. La ceremonia de lansare, care a avut loc miercuri, 27 martie, au participat mai mulți oaspeți de marcă: Florence Bauer, directoarea regională UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală, Yamada Yoichiro, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, reprezentanți ai Ambasadei Marii Britanii, Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanți ai administrației publice locale, dar și beneficiari ai clubului.
  • În ședința Consiliului Superior al Procurorilor de joi a avut loc proba de interviu în cadrul concursului pentru selectarea inspectorului-șef al Inspecției procurorilor. În urma acestui exercițiu, învingător al concursului a fost desemnat Mircea Roșioru, care a acumulat un punctaj final de 8,7, comunică Moldpres.
  • Cărțile de identitate vor fi introduse la nivel național și vor înlocui buletinele de identitate, anunță Radio Chișinău. De asemenea, cetățenii străini vor primi cărți de rezidență, care vor înlocui permisele de ședere și buletinele de identitate eliberate cetățenilor străini. Proiectul de modificare a Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte a fost votat în lectura a doua de 79 de deputați. Cartea de identitate va fi obligatorie pentru toți cetățenii Republicii Moldova începând cu 14 ani. Aceasta va putea fi utilizată și pentru a călători peste hotare în baza acordurilor internaționale.
  • Secretarul CEC, Alexandr Berlinschii, a anunțat că își depune mandatul de membru al Comisiei Electorale Centrale. Acesta a precizat că motivele demisiei sunt personale și legate de viața privată, transmite IPN. Alexandr Berlinschii a fost desemnat în CEC în anul 2021 de către Parlament, la propunerea fracțiunii PAS. Recent, din cadrul Comisiei Electorale a plecat Ludmila Lupașco, la fel delegată de PAS. Ea și-a depus mandat de membru invocând plecarea peste hotare. În locul ei, săptămâna trecută Parlamentul a numit-o membră CEC pe Rita Lefter-Simașco.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, de interes din partea internauților s-a bucurat știrea distribuită de Ziarul de Gardă despre cheltuielile primăriei Chișinău pentru deszăpezirea de acum aproape două luni, pe 8 și 9 ianuarie.
  • Pe Instagram, în top s-a plasat postarea Ziarului de Gardă, în care explică, cu ajutorul experților, de ce R. Moldova NU trebuie să renunțe niciodată la regiunea transnistreană și de ce nu trebuie să-i recunoască vreodată pretinsa independență..

XS
SM
MD
LG