Linkuri accesibilitate

Un consilier al lui Zelenski spune că în război au murit circa 13 000 de ucraineni


Militarii ucraineni lângă tancurile lor, Bahmut, regiunea Donețk, la 30 noiembrie 2022
Militarii ucraineni lângă tancurile lor, Bahmut, regiunea Donețk, la 30 noiembrie 2022

În estul Ucrainei luptele au continuat cu violență. Forțele Kievului au respins valuri de atacuri în regiunile Luhansk și Donețk, a transmis armata ucraineană în dimineața zilei de 2 decembrie, în timp ce un consilier al președintelui Volodimir Zelenski estima că, de la începutul războiului, au murit până la 13.000 de soldați ucraineni.

Statul Major General al Forțelor Armate a declarat în actualizarea sa zilnică că trupele ruse au atacat pozițiile ucrainene în 14 așezări, inclusiv Belohoryivka în Luhansk și Bahmut în Donețk, efectuând în același timp 30 de lovituri aeriene și 35 de atacuri cu rachete multiple asupra așezărilor civile de-a lungul liniei frontului.

Statistica morților și moralul trupelor

În Kupiansk și Liman, în est, și în Zaporojie, în centrul Ucrainei, rușii se află în defensivă, spune Statul Major General, în timp ce pe axele Bahmut și Avdiivka, în est, forțele Moscovei au fost în ofensivă. Informațiile de pe câmpul de luptă nu au putut fi verificate din surse independente.

Mihailo Podoliak, consilier senios al lui Zelenskiy, a declarat pe 1 decembrie pentru postul de televiziune ucrainean Canal 24 că, de la invazia Rusiei din februarie, au fost uciși până la 13.000 de soldați ucraineni .

„Avem estimări oficiale de la Statul Major General... Și acestea variază între 10.000... și 13.000 de morți”, susține Podoliak.

El a spus că Zelenski va face publice datele oficiale „când va veni momentul potrivit”. Afirmațiile lui Podoliak nu au fost confirmate de armată.

În iunie, Zelenskiy a declarat că Ucraina pierdea zilnic în luptă „între 60 și 100 de soldați și aproximativ 500 de oameni erau răniți ”.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat în septembrie că 5937 de soldați ruși muriseră până atunci, în cele șapte luni de lupte.

Cifrele nu au putut fi verificate din surse independente și se crede că ambele părți își minimalizează pierderile pentru a evita scăderea moralului trupelor.

Generalul american Mark Milley afirma luna trecută că de la începutul războiului au murit ori au fost răniți peste 100.000 de militari ruși și 100.000 de soldați ucraineni.

Cifrele estimate de Milley - care nu au putut fi confirmate independent - sunt cele mai precise estimări făcute până în prezent de oficialii americani.

„Vom elibera pământul nostru...”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG