Linkuri accesibilitate

Un critic al liderului cecen Ramzan Kadîrov a fost asasinat în Franța


Bloggerul cecen Imran Aliyev (captură YouTube)

Bloggerul Imran Aliyev, cunoscut pentru criticile sale față de liderul susținut de Kremlin al regiunii rusești din Caucazul de Nord din Cecenia, Ramzan Kadîrov, a fost găsit mort, cu multiple răni, într-un hotel din Franța, potrivit mai multor rapoarte.

AFP a citat ieri surse nenumite apropiate anchetei, spunând că bloggerul de 44 de ani, care locuia în Belgia și era cunoscut online sub numele de Mansur Stary (Old Mansur), a fost găsit mort la 30 ianuarie în camera sa de hotel din orașul de nord Lille.

Potrivit sursei, Aliyev a ajuns din Belgia cu o zi mai devreme cu un alt bărbat, „care probabil ar avea aceeași naționalitate”.

Procuratura din Lille a declarat că nimeni nu a fost reținut până acum în anchetă, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare, potrivit AFP.

La 30 ianuarie, un ziar local, La Voix du Nord, a raportat că cadavrul unui bărbat a fost găsit cu multiple răni prin înjunghiere într-un hotel din Lille. Raportul nu a identificat bărbatul.

Contul Cecenskie Novosti (Cecenski News) de pe Telegram, pe 1 februarie, l-a identificat pe bărbat drept Aliyev, citând rude și prieteni ai decedatului.

Nu este prima dată când un critic al lui Kadîrov este ucis în Europa.

În august anul trecut, un fost luptător separatist cecen, originar din Georgia, Zelimkhan Khangoşvili, a fost împușcat mortal la Berlin.

Un bărbat de 49 de ani cu pașaport rus a fost reținut în legătură cu aceasta crimă. Suspectul, implicat și în uciderea unui om de afaceri rus în 2013, și-a menținut dreptul de a tăcea.

Berlinul a expulzat doi diplomați ruși în legătura cu acest caz, dar Moscova a respins acuzațiile de implicare a statului în caz.

Grupurile pentru drepturi omului spun că Kadîrov, care conduce regiunea din 2007, folosește măsuri represive și a creat un climat de impunitate pentru forțele de securitate din regiune. Aceștia susțin că Kadîrov este în cele din urmă responsabil pentru violența și intimidarea adversarilor politici, inclusiv pentru răpiri, dispariții forțate, tortură și omoruri extrajudiciare.

Criticii de la Kremlin spun că Putin a dat cu ochii pe presupusele abuzuri și încălcări ale Constituției Ruse de către Kadîrov, deoarece se bazează pe fostul comandant rebel pentru a controla sentimentele separatiste și violența din Cecenia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG