Linkuri accesibilitate

Un critic autoexilat al Kremlinului, amendat pentru calomnierea lui Evgheni Prigojin


Evgheni Prigojin și Viktor Șenderovici (colaj)
Evgheni Prigojin și Viktor Șenderovici (colaj)

Un tribunal din Rusia a dispus ca atât Viktor Șenderovici, editorialist proeminent și critic deschis al Kremlinului, cât și defunctul post de radio Eho Moskvi să plătească încă 3,5 milioane de ruble (57.200 de dolari) omului de afaceri Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, pentru că i-a afectat demnitatea și reputația.

Tribunalul orașului Sankt-Petersburg a decis pe 7 septembrie că Șenderovici trebuie să plătească 1,5 milioane de ruble, iar Eho Moskvi 2 milioane de ruble lui Prigojin. În decembrie, o instanță inferioară din Sankt Petersburg stabilea că Șenderovici trebuie să plătească 100.000 de ruble, iar postul de radio 1 milion de ruble lui Prigojin, dar acesta a făcut apel împotriva hotărârii, insistând că amenzile erau prea mici.

Șenderovici, în vârstă de 63 de ani, editorialist la The New Times (Novoe Vremia), a fugit din Rusia în ianuarie cu o destinație necunoscută. El l-a criticat pe Prigojin pentru că s-ar afla la conducerea firmei militare private ruse Vagner Group, o forță paramilitară pe care, spun guvernele occidentale, Kremlinul a folosit-o în conflictele din Ucraina, Libia, Siria și din alte părți. Prigojin a negat acuzațiile.

Șenderovici a fost plasat pe lista agenților străini de către Ministerul Justiției în decembrie. Eho Moskvi, un organ de presă rusesc independent care critică Kremlinul, și-a încetat activitatea în martie, după ce Procuratura Generală a scos postul de radio din emisie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG