Linkuri accesibilitate

Un desen animat Disney, retras din cinematografele din Transnistria pentru „propaganda LGBT”


 Premiera mondială „Strange World” („O lume ciudată”) a Disney în fața Teatrului El Capitan de la Hollywood din Los Angeles, California, SUA, 15 noiembrie 2022.
Premiera mondială „Strange World” („O lume ciudată”) a Disney în fața Teatrului El Capitan de la Hollywood din Los Angeles, California, SUA, 15 noiembrie 2022.

Autoritățile din regiunea transnistreană au retras din cinematografe un desen animat Disney și au amendat câteva dintre ele pentru difuzarea filmului care, potrivit procuraturii republicii nerecunoscute, ar conține „propagandă a relațiilor sexuale netradiționale” în rândul minorilor. 

„La câteva zile după difuzarea desenului animat, procuratura și alte autorități au început să primească apeluri din partea cetățenilor care îl vizionaseră împreună cu copiii lor. Oamenii s-au plâns că desenul animat conținea informații interzise pentru distribuire în rândul copiilor. Potrivit reclamanților, desenul animat conține propagandă a relațiilor sexuale netradiționale în rândul minorilor”, se arată într-un comunicat al instituției.

O lege „cu privire la protecția copiilor” din regiune prevede că „informațiile care promovează relații sexuale netradiționale” nu pot fi difuzate în rândul copiilor pentru că „sunt dăunătoare pentru sănătatea și dezvoltarea lor”.

Tiraspolul a înființat și o „comisie de experți”, care a constatat că desenul animat „prezintă imagini caricaturale ale bărbaților și femeilor, a căror percepție poate cauza probleme copiilor în viitor în ceea ce privește formarea identității de gen și, în consecință, în ceea ce privește stabilirea relațiilor tradiționale de dragoste în familie”.

Europa Liberă a studiat programul cinematografelor amendate și a stabilit că este vorba despre desenul animat produs de compania Walt Disney, „Strange World” („O lume ciudată”).

Regizat de Don Hall, „Strange World” a fost lansat în cinematografe în noiembrie 2022 și prezintă aventura unei familii de exploratori. Este prima dată când studiourile Disney introduc printre personajele centrale o persoană LGBTQ (fiul adolescent), filmul fiind retras din cinematografe în unele regiuni sau țări, cum s-a întâmplat, de exemplu, în Serbia.

Desenul a rulat și în cinematografele din Chișinău, în noiembrie 2022, dar nu a stârnit astfel de reacții.

Experții specializați pe regiunea transnistreană afirmă că în stânga Nistrului persoanele LGBT sunt destul de vulnerabile, iar problemele lor sunt trecute sub tăcere.

Expertul ONU în domeniul drepturilor omului, Thomas Hammarberg, vizitând Transnistria în 2018, a declarat Europei Libere că persoanele LGBT din regiune „sunt, din păcate, discriminate și maltratate”.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG