Linkuri accesibilitate

Transnistrenii se vor plânge la Moscova pe „discriminarea din partea Moldovei”


Avocata poporului din Rusia, Tatiana Moskalkova
Avocata poporului din Rusia, Tatiana Moskalkova

Avocata poporului din Rusia, Tatiana Moskalkova, va recepționa plângerile din partea locuitorilor din stânga Nistrului „ale căror drepturi vor fi încălcate de R. Moldova”, anunță oficiul așa-numitului ombudsman din Tiraspol.

În special, Moskalkova s-a referit la legea cu privire la separatism, adoptată la Chișinău, care i-a îngrijorat pe liderii regiunii nerecunoscute.

Ombudsmanul rus afirmă că aceste prevederi s-ar aplica în privința tuturor transnistrenilor, lucru negat de oficialii moldoveni, inclusiv de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrean.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Serebrian a spus că legea nu-i vizează pe oamenii simpli din regiunea transnistreană, ci pe „cei care creează sau vor să creeze anumite probleme pentru integritatea teritorială a R. Moldova”.

Reprezentanta Moscovei a vorbit și de „rusofobia promovată de Chișinău”, amintind că unor cetățeni ruși nu li s-a permis să intre în R. Moldova.

În ultima vreme, pe Aeroportul Internațional Chișinău, tot mai multor cetățeni ruși li se interzice accesul în R. Moldova. Cel mai recent caz a fost anunțat de Poliția de Frontieră pe 28 iunie, când un cetățean rus care ar avea legături cu forțele pro-ruse din Donbas a încercat să intre în R. Moldova.

Moskalkova a promis că va adresa o declarație oficială către organizațiile internaționale, inclusiv către Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului și comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului.

Pe de altă parte, Chișinăul acuză permanent Tiraspolul de încălcarea frecventă drepturilor omului în regiunea transnistreană și insistă ca aceste probleme să fie discutate în timpul rundelor de negocieri în formatul „1+1”. Potrivit reprezentanților de la Chișinău, Tiraspolul ignoră aceste solicitări.

XS
SM
MD
LG