Adrian Glijin, acuzat de „spionaj în favoarea Chișinăului”, condamnat de o instanță ilegală de la Tiraspol la 13 ani și jumătate pentru „trădare de patrie”, și eliberat după ce a ispășit aproape doi și jumătate din termen, a vorbit, în premieră, despre drama sa, despre condamnarea fără temei și despre ceea ce a trăit în închisorile transnistrene.
Într-un interviu pentru podcastul Europei Libere „În esență...”, Adrian Glijin a relatat despre cum i-a fost fabricat dosarul, cum a fost „judecat” și întemnițat. Adrian povestește în podcast că, în cele aproape o mie de zile de detenție, s-a confruntat cu o atitudine ostilă a administrațiilor închisorilor și a gardienilor.
În penitenciarul nr.3 din Tiraspol, unde a fost ținut singur într-o celulă mai bine de un an, era bătut fără vreun motiv.
„[Loveau] la picioare mai mult, la tălpi. Băteau ca să nu lase vânătăi, urme”, își amintește Adrian Glijin despre ce a avut de îndurat.
În clipele de disperare s-a gândit chiar să-și pună capăt zilelor.
„Într-o vreme am vrut chiar – să vă spun drept – să mă spânzur. Nu mai puteam... Își băteau joc cum voiau ei”, povestește Adrian. Citirea Bibliei însă, mărturisește el, l-a ajutat să treacă peste această stare și i-a dat forțe să reziste.
Abuzurile și impunitatea sunt la ordinea zilei în stânga Nistrului: „Regiunea transnistreană... asta este, cum să vă lămuresc, ca un «концлагерь» [lagăr de concentrare]. În Transnistria nu este nici o lege”, a spus în podcast Adrian Glijin.
- Te-ar putea interesa și: Schimb neoficial de deținuți între Chișinău și Tiraspol. Cine sunt Glijin și Samonii
Despre eliberarea sa, Adrian Glijin a afirmat că a fost schimbat pe Andrei Samonii, un fost milițian transnistrean condamnat pe malul drept la 15 ani pentru răpire de persoane. Adrian s-a arătat convins că a fost folosit ca monedă de schimb. Totuși, el crede că eliberarea sa se datorează eforturilor și insistențelor mamei sale, Vera Glijin, vicepremierului Oleg Serebrian, Asociației Promo-LEX și unor jurnaliști de la Chișinău.
Alte chestiuni abordate în podcast:
- Modul în care s-a produs răpirea;
- Fabricarea dosarului și cum „justiția” transnistreană folosește martori care îi convin;
- Cum a avut loc „ședința de judecată” și cum e să fii „condamnat” fără un avocat;
- De ce Adrian Glijin nu și-a văzut niciodată dosarul?
- Atmosfera din închisorile transnistrene și violența; Relațiile dintre deținuți; Cum sunt hrăniți deținuții și în ce măsură (nu) li se garantează dreptul la asistență medicală.
- Cum a fost să reziste psihologic în detenție?
- Cum s-a produs eliberarea și de ce Adrian Glijin a decis să părăsească regiunea transnistreană la scurt timp după punerea lui în libertate.