Este o copie fidelă a coroanei cu care s-au încoronat regii Carol I și Ferdinand. Nu este o simplă replică fără legătură cu Casa Regală. Tot această coroană creată în 1997 de un sculptor român l-a însoțit pe ultimul drum pe Regele Mihai. De ce a fost pus Festivalul Național de Teatru și sub semnul Coroanei Regale? „Oamenii să încerce să cunoască mai bine istoria, și pe ei înșiși” - a explicat directoarea FNT, Marina Constantinescu.
Cel care a preluat coroana din mâinile custozilor de la Castelul Peleș, în muzeul căruia este expusă, a fost Victor Rebengiuc. Actorul a avut o relație strânsă cu familia regală și a fost distins, în 2013 de RegeleMihai cu decorația Nihil Sine Deo, cel mai înalt ordin acordat de Casa Regală.
Ceremonia a fost scurtă: patru soldați din Asociația Tradiția Militară conduși de căpitanul Mircea Stoica l-au flancat pe Victor Rebengiuc în drumul acestuia cu coroana către Sala Memorie unde după ce s-a rostit o scurtă rugăciune coroana a fost expusă pe un stand.
Victor Rebengiuc era vădit impresionat. Purta pe reverul hainei decorația regală. Actorii au vrut ca această ediție a festivalului să fie, în mod simbolic, reprezentat de coroana regilor României. Pentru Victor Rebengiuc este mai degrabă însemnul neputinței noastre în vreme ce Ion Caramitru, monarhist până la capăt, se întreabă încotro s-o luăm după ce am ratat șansa istorică de a-l repune pe Rege în drepturi imediat după Revoluția Română, din decembrie 1989.
Și de astă dată, a fost multă lume care a ținut să fie prezentă la unul dintre momentele cele mai încărcate de emoție ale festivalului: Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, care a și rostit un scurt și emoționant discurs despre lecția regalității deprinsă de el de la mai bătrânii săi prieteni din închisoare, Marilena Rotaru, apropiată a Casei Regal, Mariana Mihuț sau doctorul Adrian Barbu, din Elveția, vecin cu familia regală, cu toții plini de amintiri și nostalgii după regele dispărut.
Notabile absențe au fost chiar membrii familiei regale, poate și pentru că printre cei prezenți erau persoane vehement critice față de deciziile luate de aceștia după moartea regelui Mihai.
Ceremonia s-a încheiat la un pahar de șampanie sub privirile căpitanului Stoica și ale soldaților săi care încă mai vegheau coroana cu baioneta la armă. Coroana va putea fi văzută pe tot parcursul festivalului adică până pe 29 octombrie la Hanul Gabroveni.