Un grup de părinți și experți de la Centrul de Asistență Juridică pentru Persoanele cu Dizabilități au protestat azi în fața guvernului, cerând Ministerului Educației să asigure dreptul la educație copiilor cu cerințe speciale. La școala auxiliară din satul Congaz, bunăoară, autoritățile din educație nu mai acceptă de cinci ani înmatricularea în clasa întâi a copiilor cu dizabilități severe. Despre aceasta și alte nemulțumiri ale părinților aflați mai multe din relatarea corespondentei Europei Libere.
Școala auxiliară din satul Congaz este una din instituțiile de învățământ pentru copii cu cerințe educaționale speciale care dispune de specialiști, în special logopezi sau psihologi, capabili să intervină pentru a ușura integrarea elevilor în mediul educațional. În ultimii ani, însă, părinții care vor să-și înscrie copiii în clasa întâi primesc refuz sau li se propune să accepte înmatricularea direct în a cincea, cu condiția că vor urma un program adecvat vârstei lor. Așa se întâmplă în cazul a patru copii din comunitate.
Nemulțumiți de această ofertă, părinții au decis să caute dreptate apelând la autoritățile centrale din educație, însă au primit un răspuns evaziv, fără să li se explice de ce instituția școlară nu poate lua copiii în clasa întâi. În lipsa unei alte reacții, părinții au hotărât să protesteze.
Printre ei, Svetlana Bargan. Ea spune că părinții nu au alternative, ei nu pot accepta ca copiii lor să învețe într-o clasă care nu corespunde vârstei:
„Toți părinții s-au mobilizat și am venit să rezolvăm problema, pentru că această situație nu poate fi tolerată. Explicați-mi, vă rog, ce vor face elevii care sunt acum în clasa a V-a, dar, de fapt, ar trebui să fie în prima, ce vor face ei după clasa a IX-a, pentru că nu se știe dacă vor fi redeschise alte clase. De asta am venit aici, am hotărât să protestăm, toți părinții a căror copii ar trebui să meargă în clasa întâi.”
Părinții mai spun că în aceste condiții se văd siliți să-și țină copiii acasă, chiar dacă știu că alături de semeni de-ai lor le va fi mai bine.
Manifestanții din Congaz au fost susținuți și de părinți din Chișinău, care consideră, de asemenea, că autoritatea din educație discriminează copiii cu dizabilități severe.
Recent, aceștia, împreună cu experții Centrului de Asistență Juridică pentru Persoanele cu Dizabilități au reușit să obțină câștig de cauză în disputa cu ministerul de profil, or, până acum, în școlile auxiliare pentru copiii cu necesități speciale educaționale nu exista clasa a IX-a de studiu, considerându-se suficiente opt clase.
Activiștii s-au adresat și la Consiliul pentru asigurarea egalității, care a constatat discriminarea tinerilor, prin faptul că nu pot încheia, ca și ceilalți, treapta gimnazială de studiu.
Unul din părinți, Lucia Guzo, care se confruntă cu această problemă, speră că în toamnă, școlile auxiliare vor fi pregătite să primească copii în clasa a noua, altfel discriminarea se va perpetua:
„Chiar și în familia mea, eu educ doi copii cu soțul, iese că un copil poate să aibă un set de drepturi, alt copil - alt set de drepturi. Eu nu cred că acest lucru este normal și toți părinții de la noi din școală mai au copii, e normal ca într-o familie copiii să aibă drepturi diferite, într-o societate democratică.”
Autoritățile din educație notează în recentul ordin ministerial că absolvenții școlilor auxiliare își vor putea continua studiile în clasa a noua din acest an sau pot opta pentru învățământul profesional tehnic. Asta înseamnă că în continuare vor fi recunoscute certificatele de absolvire din clasa a opta, spune Dumitru Darea, consultant în cadrul Oficiului Avocatului Poporului:
„Practica aceasta de a declara copiii absolvenți din clasa a VIII-a pentru noi este puțin stranie și bizară. Atestatul de opt clase nici nu este prevăzut în Codul educației, valoarea lui juridică fiind nulă pentru cadrul normativ existent. Susținem politica din sistemul educațional incluziv. Ceea ce vrem noi să punctăm este că această politică trebuie să respecte cerințele și standardele de protecție a fiecărui copil în parte.”
Experții Centrului de Asistență Juridică pentru Persoanele cu Dizabilități consideră că indiferent de numărul de copii, îngrădirea accesului la educație este o formă gravă de discriminare, atitudine ce merge pe contrasens cu angajamentul autorităților de a asigura un mediu de învățământ incluziv și prietenos pentru fiecare copil.