Linkuri accesibilitate

Un important blogger cecen, critic al lui Kadîrov, ucis în Suedia


Bloggerul cecen Tumso Abdurahmanov, fotografiat în timpul unui interviu acordat agenției Associated Press, în Polonia, 14 noiembrie 2018

Un critic proeminent al liderului cecen Ramzan Kadîrov, omul Moscovei în Cecenia, a fost ucis în Suedia.

Colegii bloggerului cecen Tumso Abdurakhmanov au declarat pentru Serviciul rus al RFE/RL că acesta a fost împușcat mortal în noaptea de 1 spre 2 decembrie, confirmând informațiile anterioare privind uciderea sa. Autoritățile suedeze nu au făcut nicio declarație în legătură cu presupusul asasinat.

La 5 decembrie, canalul Telegram 1ADAT al opoziției cecene susținea, de asemenea, că Abdurahmanov ar fi fost ucis și că fratele său, Mukhammad Abdurahmanov, se află sub protecția forțelor de securitate suedeze.

Informația că Abdurahmanov, în vârstă de 36 de ani, ar fi fost ucis a apărut pe rețelele de socializare la 1 decembrie, dar nu a putut fi confirmată. Caucasus.Realities de la RFE/RL și grupurile de opoziție cecene spun că nu au reușit să ia legătura cu bloggerul și că reprezentanții acestuia au declarat că nu au fost în contact cu el sau cu fratele său.

Oficialii suedezi au declarat pentru RFE/RL la 2 decembrie că nu au nicio informație despre locul unde se află Abdurahmanov.

Kadîrov și drepturile omului

În ianuarie 2021, doi cetățeni ruși din Cecenia au fost condamnați la pedepse lungi cu închisoarea în Suedia după ce au fost condamnați pentru că au încercat să-l ucidă pe Abdurahmanov în februarie 2020.

Unul dintre bărbați, Ruslan Mamaiev, a declarat că a acționat la ordinul autorităților cecene, care i-au promis că îi vor plăti 50 000 de euro.

Kadîrov, care conduce dictatorial Cecenia din 2007, este acuzat în mod frecvent de organizații rusești și internaționale pentru drepturile omului că a supravizat încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv răpiri, tortură, execuții extrajudiciare.

Abdurahmanov, un popular blogger de pe YouTube care l-a criticat dur pe Kadîrov și guvernul său din Cecenia, a părăsit Rusia în 2015. El a primit azil politic în Suedia.

El nu a mai postat pe canalul său Telegram https://t.me/abusaddamshishani din seara zilei de 30 noiembrie. „În mod normal, Tumso avertizează când canalul său Telegram nu va fi activ, dar ieri nu a făcut-o”, a scris un comentator sub postare.

Ultimul videoclip de pe YouTube al lui Abdurahmanov a fost postat în urmă cu câteva săptămâni.

Previous Next

XS
SM
MD
LG