Linkuri accesibilitate

Un interviu cu un radical de dreapta


Moldova - Björn Höcke, deputat AfD, Germania
Moldova - Björn Höcke, deputat AfD, Germania

Jurnalul de corespondent, semnat de William Totok, de la Berlin.

În preajma alegerilor regionale din landul răsăritean Turingia, liderul naţionalist-autoritar Björn Höcke încearcă să instrumentalizeze televiziunea în scopuri electorale, prezentîndu-se ca victimă a unor mercenari de presă.

Interviu cu un extremist - William Totok de la Berlin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct



Partidul naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD) este un furnizor permanent de scandaluri politice, de provocări şi insulte la adresa democraţiei liberale, a sistemului parlamentar şi a jurnalismului independent.


În urmă cu cîteva zile, unul dintre liderii radicali ai partidului, Björn Höcke, a întrerupt un interviu în derulare, acordat canalului 2 al televiziunii publice germane, ZDF. Candidatul de frunte al partidului la alegerile regionale din landul răsăritean Turingia s-a supărat pentru că jurnalistul a îndrăznit să abordeze problema unor noţiuni provocatoare pe care Höcke le-a strecurat în cuvîntările sale. Liderul partidului din Turingia care mai este şi şeful unui grup radical din interiorul partidului, denumit „Aripa” („Der Flügel”) a fost confruntat, între altele, cu întrebarea legată de folosirea noţiunii de „Spaţiu vital” („Lebensraum”). Hitler, de pildă, a folosit această noţiune eufemistică pentru a legitima ideologic dorinţa de cucerire a unor teritorii estice. Aceste teritorii urmau să fie colonizate şi populate de către germani, consideraţi drept reprezentanţi ai unui popor superior.


Încercînd să folosească şi să instrumentalizeze interviul cu scopul de a răspîndi concepţiile partidului, Höcke a atacat ceea ce el numeşte „corectitudine politică”.

„Această ţară suferă din cauza domniei corectitudinii politice”, a spus Höcke, afirmînd că partidul său „favorizează o politică demografică activă” pe care unii o compară, pe nedrept, cu cea promovată de nazişti. Höcke a justificat această politică prin faptul că de 40 de ani în Germania se nasc prea puţini copii.

La un moment dat a intervenit consilierul pentru media al lui Höcke, care a întrerupt interviul și i-a cerut jurnalistului să-l reia, cu întrebări legate de campania electorală din Turingia şi alegerile parlamentare regionale care se vor desfăşura la sfîrşitul lunii octombrie. Höcke, la rândul său, a calificat modul de a realiza interviul, drept „neserios”.


Totodată, l-a ameninţat pe jurnalist cu anumite consecinţe, atunci când el, Höcke, ar putea ajunge într-un post de răspundere în statul german. Prin această aluzie, Höcke dorea să amintească şi de succesele AfD în Saxonia şi Brandenburg, unde formaţiunea sa a obţinut la alegerile recente un rezultat spectaculos. (În Saxonia 32,1 %, iar în Brandenburg 15,6%). Un rezultat similar se aşteaptă pe data de 27 octombrie şi în Turingia, unde, potrivit sondajelor, pentru AfD ar vota 25 la sută din electorat. Totodată, Höcke i-a reproşat jurnalistului, în stil conspiraţionist, că acesta ar fi un mercenar care execută o comandă politică, transformînd interviul într-un soi de interogatoriu. Un alt interviu nu va mai fi acordat, a adăugat Höcke, fără să precizeze dacă se referă la postul de televiziune sau numai la jurnalistul care l-a intervievat.

Jurnalistul nu a dat curs insistenţelor consilierului de a relua interviul. Toată discuţia şi intervenţiile consilierului de presă au fost înregistrate. În cele din urmă, redacţia televiziunii a decis să posteze întregul interviu pe internet. Astfel, portretul politic al acestui politician radical de dreapta a fost întregit cu o nouă piesă. Interviul demonstrează ce consecinţe are asaltul asupra democraţiei venit din partea forţelor naţional-autoritare care cîştigă tot mai mult teren în Europa.

Previous Next

XS
SM
MD
LG