Linkuri accesibilitate

Un jurnalist din Belarus a fost condamnat pentru înaltă trădare


Jurnalistul Dzianis Ivașin

Jurnalistul belarus Dzianis Ivașin a fost condamnat la 13 ani și o lună de închisoare pentru înaltă trădare. Tribunalul regional Hrodna din vestul țării a decis, de asemenea, la 14 septembrie, că Ivașin trebuie să plătească o amendă de 4800 de ruble (1900 de dolari) și despăgubiri de 18 000 de ruble (7120 de dolari) pentru nouă persoane nespecificate.

Procesul lui Ivașin a început la jumătatea lunii august cu ușile închise. Ivașin a fost arestat în luna martie a anului trecut de KGB-ul belarus și acuzat de înaltă trădare, deși colegii săi cred că arestarea a avut legătură cu reportajul său despre foștii membri ucraineni ai Berkut angajați de poliția belarusă. Arestarea a avut loc în contextul unei represiuni împotriva jurnaliștilor independenți, a politicienilor din opoziție și a activiștilor pentru drepturile omului, în urma unor proteste în masă fără precedent față de contestatele rezultate ale scrutinului prezidențial din august 2020, care în urma cărora a fost declarat câștigător Aleksandr Lukașenko.

Activiștii pentru drepturile omului și politicienii din opoziție susțin că scrutinul a fost fraudat pentru a prelungi dominația lui Lukașenko. Mii de persoane au fost reținute în timpul protestelor din întreaga țară și au existat informații credibile despre acte de tortură și rele tratamente din partea forțelor de securitate.

Mai multe persoane au murit în timpul represiunii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG