Linkuri accesibilitate

Un jurnalist căutat de guvernul Lukașenka a fost arestat abuziv în aeroportul din Minsk


Jurnalistul Roman Pratasevici

Un jurnalist din Belarus, căutat de guvernul lui Aleksandr Lukașenka, a fost arestat după ce avionul cu care călătorea a făcut o aterizare forțată la Minsk pe 23 mai, sub pretextul unei amenințări cu bomba.

Roman Pratasevici a fost luat de polițiști la scurt timp după ce cursa Ryanair, care se afla pe ruta Atena - Vilnius, a aterizat în mod neașteptat în capitala Belarusului.

Nu este clar cine a raportat amenințarea cu bomba, care nu a fost însă găsită.

Belarus a deturnat un avion ca să aresteze un jurnalist de opoziție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00

Pratasevici a fost un administrator cheie al canalului Telegram, Nexta-Live, care a relatat pe larg despre protestele care au izbucnit în Belarus după alegerile prezidențiale din august anul trecut, alegeri despre ca opoziția și Occidentul au spus că au fost fraudate.

În noiembrie, autoritățile belaruse au anunțat că Pratasevici, împreună cu Stepan Putsila - de asemenea administrator Nexta-Live – au fost anchetați cu privire la suspiciuni de organizare de dezordini în masă, de perturbare a ordinii sociale și incitare la ură socială.

După masivele proteste din Belarus, peste 30.000 de persoane au fost reținute, sute bătute sau torturate și multi jurnaliști se mai află încă în detenție sau în procese.

În octombrie, o instanță din Minsk a desemnat canalul NEXTA-Live și sigla acestuia drept extremiste și a instruit Ministerul Informației să restricționeze accesul la informațiile difuzate folosind numele și sigla canalului Telegram, precum și distribuirea acestora pe segmentul belarus din Internet.

NEXTA-Live și-a schimbat apoi numele și sigla, trecând de la transliterarea latină a numelui său la cea chirilică. Pratasevici și Putsila au fugit din Belarus.

Cartierul general al liderului opoziției belaruse Svietlana Țihanouskaia a anunțat că echipajul de zbor al Ryanair ar fi primit un mesaj despre o bombă la bordul avionului și un avion militar MiG-29 a fost trimis pentru a escorta avionul de pasageri până la aeroportul din Minsk. În momentul primirii informației despre existența unei bombe, avionul se afla mai aproape de Vilnius decât de Minsk, spune biroul liderei opoziției din Belarus.

"Regimul a forțat aterizarea avionului @Ryanair în Minsk pentru a aresta jurnalistul și activistul Raman Pratasevici. El se confruntă cu pedeapsa cu moartea în Belarus. Cerem eliberarea imediată a lui Raman, ancheta @ICAO și sancțiuni împotriva Belarusului", a scris Țihanovskaia pe Twitter.

Președintele lituanian, Gitanas Nauseda, a declarat că este un „eveniment fără precedent” faptul că un avion civil de pasageri care zboară spre Vilnius a fost obligat să aterizeze la Minsk. Președintele de la Vilnius a cerut și el eliberarea lui Roman Pratasevici.

În octombrie, Putsila, împreună cu mai mulți activiști din Belarus, au primit Premiul Saharov 2020 pentru libertatea de gândire a Parlamentului European.

Asociația jurnaliștilor din Belarus a declarat că 27 de lucrători din mass-media sunt în prezent în spatele gratiilor, fie în așteptarea procesului, fie în executarea pedepsei.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG