Linkuri accesibilitate

Un lider taliban laudă „victoria” din Afganistan


Liderul suprem taliban, Mawlawi Haibuatullah Akhundzada
Liderul suprem taliban, Mawlawi Haibuatullah Akhundzada

Liderul suprem al talibanilor, Mawlawi Haibuatullah Akhundzada, s-a adresat unei mari reuniuni la Kabul, la care participă aproximativ 3000 de clerici și lideri tribali, care discută despre conducerea țării.

„Marea adunare a ulemei”, sau a învățaților religioși, din 30 iunie - 2 iulie, este un eveniment supus unor protocoale stricte, în care femeile sunt interzise, iar delegații sunt aleși de talibani. Minoritățile etnice și religioase sunt excluse.

Akhundzada conduce guvernul condus de talibani care a preluat controlul Afganistanului după ce trupele internaționale conduse de SUA s-au retras și guvernul susținut de ONU s-a prăbușit în august. În discursul său, el i-a felicitat pe participanți pentru „victoria” lor în Afganistan. De asemenea, el a rostit rugăciuni pentru victimele cutremurului devastator de săptămâna trecută, care a ucis peste 1000 de afgani.

Prezența lui Akhundzada la adunarea din 1 iulie marchează prima sa apariție publică la Kabul. Vicepremierul Abdul Salam Hanafi a declarat săptămâna aceasta că participanții la adunare vor discuta despre guvernarea islamică, unitatea și securitatea națională și probleme economice și sociale și că vor fi prezenți politicieni, oameni de afaceri și comercianți.

Statele Unite și cea mai mare parte a comunității internaționale au evitat talibanii și guvernul nerecunoscut al acestora din cauza problemelor legate de incluziune și drepturi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG