Linkuri accesibilitate

Un nou ministru de externe ceh și semne de întrebare pentru Grupul de la Visegrad


Premierul desemnat al Cehiei, Petr Fiala.
Premierul desemnat al Cehiei, Petr Fiala.

Președintele ceh Milos Zeman a acceptat luni să numească un nou guvern de coaliție, rezultat din alegerile din luna octombrie, cu toate că își păstrează rezervele față de candidatul pentru ministerul de externe, Jan Lipavsky.

Faptul că premierul desemnat Petr Fiala l-a apărat în fața președintelui pe Lipavsky, și a obținut numirea lui, este salutat de presa progresistă de la Praga atât ca o victorie politică a noii coaliții în fața unui președinte vechi, pro-rus, pro-chinez și cu tendințe autoritare, cât și ca posibilul început al distanțării Cehiei de Grupul de la Visegrad.

Format în anii când Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria se pregăteau să adere la Uniunea Europeană, grupul de patru țări central-europene a funcționat ca o platformă de consultări de multe ori utile între guverne și parlamentele respective. În ultimii ani, mai ales grație ascensiunii forțelor de dreapta în Polonia și Ungaria, Grupul de la Visegrad s-a profilat însă mai ales ca un pol eurosceptic și o grupare de membri „problematici” în inima Uniunii Europene.

În timpul crizei migranților, aceste patru țări au fost cele care au respins cel mai zgomotos solidaritatea în rezolvarea crizei, căzută până la urmă aproape integral pe umerii Germaniei.

Următorul nou ministru de externe ceh, Jan Lipavsky, în vârstă de 36 de ani, este membru al Partidului Piraților, o formațiune cu vederi liberale, progresiste – singura dintre cele parlamentare care promovează, de exemplu, continuarea integrării europene sau măsuri radicale împotriva schimbărilor climaterice– adică tocmai temele pe care le urăsc dinozaurii politici din Grupul de la Visegrad, ca Viktor Orban, Jaroslaw Kaczynski sau Milos Zeman.

Jan Lipavsky
Jan Lipavsky

Lipavsky și-a exprimat de mai multe ori dubii despre înțelepciunea adâncirii relațiilor cu Polonia sau Ungaria în cadrul Grupului de la Visegrad – opinii criticate pe față de președintele Zeman.

Într-un comentariu publicat marți, Petr Sabata, redactor-șef la Radio Plus – fosta Europă Liberă cehă, aflată acum sub umbrela radioului public - spune că „Jan Lipavsky ar merita lăudat, nu blocat de președintele țării”.

Jan Lipavsky ar merita lăudat...
Petr Sabata

Sabata spune că dacă relația specială cu Slovacia trebuie cu siguranță cultivată, o distanțare de celelalte două membre: Polonia și Ungaria, ar fi în acest moment în interesul Cehiei în cadrul UE. Comentatorul amintește că ambele țări sunt în conflict deschis cu Bruxellesul din cauza erodării de către guvernele lor naționaliste a instituțiilor democratice.

Sabata observă că în textul acordului de coaliție al noului guvern cooperarea în Visegrad 4 nu este menționată printre priorități – spre deosebire de cooperarea în UE și NATO.

În schimb, în același text se arată că „sprijinul pentru democrație, drepturile omului și societatea civilă e moralmente îndreptățit și aduce beneficii statului nostru”.

„Noul guvern va trebui, inclusiv în lumina președinției cehești a UE (în partea a doua a anului viitor) să reconsidere serios relațiile în cadrul Grupului de la Visegrad. Dacă Jan Lipavsky vrea să contribuie la această reevaluare, merită laude din partea președintelui”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG