Linkuri accesibilitate

Un oficial ucrainean îndeamnă la „lichidarea” fabricilor de armament iraniene


Președintele rus Vladimir Putin și președintele iranian Ebrahim Raisi în timpul unei întâlniri în cadrul summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) la Samarkand, Uzbekistan, 15 septembrie 2022
Președintele rus Vladimir Putin și președintele iranian Ebrahim Raisi în timpul unei întâlniri în cadrul summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) la Samarkand, Uzbekistan, 15 septembrie 2022

Un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt a cerut „lichidarea” fabricilor iraniene care produc drone și rachete, precum și arestarea furnizorilor acestora, în timp ce Kievul a acuzat Teheranul că plănuiește să furnizeze mai multe arme Rusiei.

Scriind sâmbătă pe Twitter, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak spune că Iranul „umilește în mod flagrant instituția sancțiunilor internaționale”.

„Este important să se renunțe la sancțiunile care nu funcționează, la conceptul de rezoluții nevalabile ale ONU, și să se treacă la instrumente mai distructive - lichidarea fabricilor, arestarea furnizorilor...” scrie consilierul lui Volodimir Zelenski.

Kievul a acuzat Teheranul că a furnizat Moscovei 1700 de încărcături pentru dronele Shahed-136, despre care susține că au fost folosite pentru a lovi ținte din Ucraina începând din septembrie. Iranul neagă acuzațiile, dar recunoaște că a vândut drone Rusiei înainte ca Moscova să ordone invadarea Ucrainei.

Șeful spionajului ucrainean a declarat într-un interviu publicat vineri că Rusia a lansat deja aproximativ 540 de drone asupra unor obiective militare și energetice din Ucraina.

Ce sunt dronele kamikaze/sinucigașe

  • Dronele Shahed-136 de producție iraniană au fost folosite de Rusia pentru prima dată în războiul din Ucraina în septembrie 2022.
  • Sunt cunoscute drept drone kamikaze, sau sinucigașe. Analogia mai corectă este cu o rachetă mică de croazieră, cu o capacitate distructivă relativ limitată.
  • Au o sarcină utilă de 50 kg de explozibil. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Rusia ar fi cumpărat 2.400 astfel de drone.
  • Dronele Shahed-136 „sunt greu de interceptat în mod constant”, dar viteza lor este mică în comparație cu a rachetelor de croazieră, ceea ce înseamnă că apărarea aeriană „va avea întotdeauna o șansă”. (Justin Bronk, expert militar, Institutul RUSI, Londra)
  • Folosirea dronelor kamikaze pare să confirme speculațiile că Rusia nu mai are multe rachete ghidate.
  • Potrivit unei evaluări ucrainene (14 octombrie 2022), Moscova și-a epuizat aproximativ două treimi din stocuri. Ar fi rămas cu numai 124 din 900 de rachete Iskander cu rază medie de acțiune.
  • Dronele kamikaze/sinucigașe sunt mai eficiente împotriva unor ținte statice precum infrastructura energetică și de comunicații, decât împotriva armatelor în mișcare. (The Guardian, 17 octombrie 2022)

În alt mesaj pe Twitter, Podoliak face o listă cu țările care contribuie militar pentru a susține Federația Rusă în războiul împotriva Ucrainei, spunând că toate aceste țări vor fi judecate pentru crime de război: „Iran (drone/rachete), Coreea de Nord (muniții/arme), Belarus (infrastructură/teritoriu/echipamente). Aliați confirmați faptic & legal ai Federației Ruse în războiul de agresiune, uciderea în masă a civililor & distrugerea deliberată a orașelor ucrainene. Va exista o responsabilitate comună.”

Un parteneriat militar pentru o nouă ordine mondială

Puterile occidentale sunt îngrijorate de colaborarea ruso-iraniană și de contribuția iraniană la masacrul din război. Administrația americană este de părere că furnizând drone kamikaze/ sinucigașe, Iranul încalcă prevederile rezoluțiilor ONU, care interzic Teheranului exportul anumitor tehnologii militare. Națiunile Unite ar putea decide impunerea de noi sancțiuni, deși Iranul neagă că ar furniza Rusiei drone.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, invoca recent evaluările serviciilor de informații americane din care rezultă că Rusia oferă Iranului „sprijin militar și tehnic la un nivel fără precedent ceea ce transformă relația lor într-un parteneriat deplin în probleme de apărare și securitate”.

Transferurile de arme încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și că SUA vor folosi instrumentele pe care le au la dispoziție „pentru a expune și a întrerupe aceste activități”.

Îngrijorările legate de „parteneriatul de apărare tot mai intens” între Rusia și Iran sunt formulate în contextul în care administrația Biden a susținut în mod repetat Iranul că ajută Rusia în invazia Ucrainei.

Ministrul britanic de externe James Cleverly spunea că o colaborare Iran-Rusia este o „alianță disperată”. „Iranul este acum unul dintre principalii susținători militari ai Rusiei”, spunea el. „Înțelegerile lor sordide au făcut ca regimul iranian să furnizeze sute de drone Moscovei, pe care aceasta le-a folosit pentru a ataca infrastructura critică a Ucrainei și pentru a ucide civili. „Rusia, în schimb, oferă sprijin militar și tehnic regimului iranian, ceea ce va crește riscul pe care acesta îl reprezintă pentru partenerii noștri din Orientul Mijlociu și pentru securitatea internațională."

XS
SM
MD
LG