Linkuri accesibilitate

Un savant rus bolnav, acuzat de trădare, a murit în arest


Fizicianul Dmitri Kolker
Fizicianul Dmitri Kolker

Un om de știință din Novosibirsk, care a fost reținut la 30 iunie sub suspiciunea de trădare, a murit, a anunțat presa rusă pe 3 iulie.

Avocatul Aleksandr Fedulov, care îl reprezenta pe fizicianul Dmitri Kolker, în vârstă de 54 de ani, a declarat pentru Reuters că omul de știință a murit pe 2 iulie. „A murit ieri”, a declarat Fedulov. „Mâine vom depune o plângere cu privire la detenția sa”.

Fiica lui Kolker a confirmat că familia sa a primit o telegramă prin care era informată că Kolker a murit. Ea mai spune încă că mesajul conținea atât de puține informații încât familia nu poate confirma decesul acestuia. „La început, fratele meu a postat informația pe VK, dar i-am cerut să o retragă”, a declarat ea pentru canalul de telegrame Sibermedia. „Trebuie să obținem o confirmare.”

Kolker, tratat pentru cancer pancreatic în stadiu avansat la o clinică din Novosibirsk când a fost arestat, a fost acuzat că a transmis secrete de stat către China. La 2 iulie, un tribunal din Moscova a hotărât ca acesta să fie reținut preventiv timp de două luni, până la finalizarea anchetei condusă de Serviciul Federal de Securitate (FSB).

Fiul lui Kolker, Dmitri, a declarat jurnaliștilor în momentul arestării tatălui său că Kolker nu putea să mănânce singur și că era hrănit intravenos la clinica din Novosibirsk.

Kolker, care deține numeroase brevete și a condus Laboratorul de Optică Cuantică de la Universitatea de Stat din Novosibirsk, ținuse prelegeri la universități chineze.

Un alt om de știință de la Institutul de Mecanică Teoretică și Practică al Academiei Siberiene de Științe, Anatoli Maslov, în vârstă de 75 de ani, a fost, de asemenea, reținut în legătură cu acest caz.

Se pare că acesta este deținut în închisoarea Lefortovo din Moscova.

În ultimii cinci ani, cel puțin 12 angajați ai filialei siberiene a Academiei de Științe a Rusiei au fost vizați de anchete penale.

XS
SM
MD
LG