Linkuri accesibilitate

Un palestinian a rănit doi israelieni, la o zi după ce 7 israelieni au fost uciși într-un atac terorist la Ierusalim


Mambri ai forțelor de securitate și ambulanțe în apropiere de Orașul Vechi, Ierusalim, 28 ianuarie 2023
Mambri ai forțelor de securitate și ambulanțe în apropiere de Orașul Vechi, Ierusalim, 28 ianuarie 2023

Un atacator palestinian a deschis focul în Ierusalimul de est, rănind două persoane, la mai puțin de o zi după ce un alt palestinian a ucis șapte israelieni în fața unei sinagogi în același oraș, relatează Associated Press.

În atacul care a avut loc sâmbătă în cartierul Silwan din Ierusalimul de est, nu departe de Centrul Vechi, au fost răniți un tată și fiul lui, de 47 și 23 de ani, au spus medicii. Amândoi erau conștienți, dar într-o stare moderată spre serioasă la spital.

Poliția spune că atacatorul a fost rănit și transportat la spital, dar nu s-a spus nimic despre starea în care se află.

Evenimentul de sâmbătă, cu doar o zi înainte de sosirea în regiune a secretarului de Stat american Antony Blinken, face ca tensiunea să crească și mai mult în Cisiordania și în Israel, la capătul celei mai sângeroase luni în mai mulți ani de zile.

Vineri, un palestinian înarmat a ucis cel puțin șapte oameni, între care și o femeie de 70 de ani, într-o așezare cu o populație ultra-ortodoxă semnificativă din Ierusalimul de est, o zonă cucerită de armata israeliană în 1967 și anexată mai târziu de Israel, o acțiune nerecunoscută pe plan internațional.

Atacurile sunt un test pentru noua guvernare israeliană de extremă-dreapta, spune Associated Press. Ministrul de interne Itamar Ben-Gvir, un om politic radical, a ajuns în atenția opiniei publice pentru declarațiile sale că va lua măsuri aspre contra palestinienilor.

O lună sângeroasă în confruntările dintre Israel și palestinienii din Cisiordania

Premierul Biniamin Netaniahu a anunțat că va convoca sâmbătă seara Cabinetul de securitate, la terminarea Sabatului, pentru a discuta riposta israeliană după atacul de la sinagogă. Poliția israeliană a lansat o operațiune de securitate sâmbătă dimineața devreme.

Forțele de securitate au arestat 42 de membri ai familiei și vecini ai atacatorului de sâmbătă în cartierul Al-Tur din estul Ierusalimul, de unde provenea cel care a deschis focul la sinagogă.

Atacul de vineri contra unor israelieni care participau la o slujbă de Sabat a venit după ce joi armata israeliană a ucis într-un raid nouă palestinieni în Cisiordania, la care palestinienii au ripostat cu un baraj de rachete contra Israelului, urmat în replică de lovituri aeriene ale armatei israeliene.

Deși după schimbul limitat de focuri dintre armata israeliană și militanții palestinieni a părut că se instalează calmul, tensiunile au crescut la Ierusalim și în Cisiordania.

Raidul israelian de joi, cea mai mortală singură incursiune din 2002, o venit după o lună sângeroasă în care cel puțin 30 de palestinieni - militanți și civili - au fost confruntările cu Israelul din Cisiordania, potrivit bilanțului făcut de Asscociated Press.

Israelul spune că cei mai mulți dintre palestinienii uciși erau miltianți, dar au fost uciși ți tineri care protestau și alții care nu au luat parte la confruntări.

Israelul spune că raidurile sale sunt menite să elimine rețelele militanților și să prevină posibilele atacuri. Palestinienii spun că luptă contra ocupației israeliene de 55 de ani din Cisiordania, ocupată împreună cu Ierusalimul de est și Fâșia Gaza în războiul din 1967.

Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG