Linkuri accesibilitate

Un parlamentar britanic învinuit de colaborare cu Serviciul ceh de Securitate în timpul Războiului Rece


Geoffrey Robinson
Geoffrey Robinson

Geoffrey Robinson ar fi avut în perioada 1966-1969, 51 de întîlniri conspirative, transmițînd agenților cehi 87 de documente secrete.

Cît de fiabile sînt documentele și dosarele din arhivele vechilor servicii de Securitate comuniste? Întrebarea este din nou în actualitate grație unor acuzații împotriva unui deputat britanic, Geoffrey Robinson, care ar fi spionat în anii Războiului Rece pentru cehoslovaci.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
Link direct

Acuzațiile au apărut sîmbătă în ediția de week-end a cotidianului britanic The Mail on Sunday, într-o relatare în care se spune că Robinson ar fi transmis informații confidențiale, de mare sensibilitate, Serviciului ceh de Informații, (SbT), între 1966 și 1969, pe cînd lucra la Biroul de cercetări de la sediul Partidului Laburist, la Londra.

Astăzi în vîrstă de 80 de ani, Geoffrey Robinson, a lucrat apoi pentru Corporația de Reorganizare Industrială a primului ministru Harold Wilson, iar în anii 1980 și-a fondat propria companiei de tehnologie, TransTec. Numit casier guvernamental în guvernul Blair în 1997, Geoffrey Robinson și-a dat demisia un an mai tîrziu, cînd s-a aflat că i-a împrumutat lui Peter Mandelson, un alt politician laburist, 373 de mii de lire sterline din banii partidului pentru a-și cumpăra o casă.

Un purtător de cuvînt al deputatului laburist declara duminică, citat de cotidianul The Independent: „Aceste învinuiri sînt extrem de defăimătoare și false, iar dl. Robinson le respinge energic. Învinuirile, ce se bazează, se pare, pe documente strînse de autoritățile cehe în anii 1960, sînt complet fabricate”. Declarația mai afirmă că la data sugerată de documente, Robinson „nu a avut acces la un asemenea material”.

Dosarele la care se face referință în relatarea din The Mail on Sunday - și care ar fi păstrate în arhivele de stat de la Praga, ar dovedi că Geoffrey Robinson (cu nume de cod Karko), ar fi fost un „aparatcik laburist ambițios” și că ar fi avut contacte cu agenți KGB sovietici. El ar fi transmis cehilor, în perioada 1966-1969, în cursul a 51 de întîlniri conspirative, 87 de documente secrete, conținînd între alte informații detaliate despre programul britanic de construcție a rachetelor Polaris și rapoarte despre convorbiri Nato. Geoffrey Robinson ar fi acceptat cadouri în valoare de peste 12 mii de lire sterline, incluzînd vouchere pentru magazinul Harrods, lăzi cu vin și un galon de whisky. El s-ar fi declarat la vremea respectivă drept „leninist” și ar fi fost considerat una „din sursele cele mai productive” de informații ale Cehoslovaciei din Marea Britanie.

Informațiile dezvăluite despre Geoffrey Robinson ar proveni dintr-o colecție de dosare însumînd 390 de pagini, compilate de SbT, Serviciul ceh de Securitate, astăzi în arhivele guvernului ceh, iar The Mail on Sunday ar fi primit permisiunea scrisă de a publica extrase din ele.

Singurul fragment de document dat publicității, datat 19 februarie 1974 – afirmă purtătorul de cuvînt al deputatului laburist -, îl descrie pe Geoffrey Robinson drept secretar al ministrului apărării, ceea ce el nu a fost niciodată, și, în consecință, nu dovedește nici o învinuire.

Un caz apropiat a fost dezbătut cu un an în urmă cînd liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a fost învinuit că ar fi fost plătit pentru a da informații serviciilor cehe de securitate în anii 1980, cînd s-ar fi întîlnit cu un diplomat de la Praga.

Corbyn a negat imediat acuzațiile, iar biroul său a dat publicității ulterior detalii oficiale despre activitățile sale din epocă, demonstrînd că la data la care fostul spion comunist ceh pretindea că l-ar fi întîlnit la Londra, el se afla la o reuniune de partid în Derbyshire.

XS
SM
MD
LG