Linkuri accesibilitate

Un „pirat modern” la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar


Mario Ferri blocat de agenți de securitate după ce a întrerupt pe 28 noiembrie meciul Portugalia-Uruguay din Campionatul Mondial de Fotbal care are loc în Qatar.
Mario Ferri blocat de agenți de securitate după ce a întrerupt pe 28 noiembrie meciul Portugalia-Uruguay din Campionatul Mondial de Fotbal care are loc în Qatar.

Italianul care a intrat pe teren la Cupa Mondială de Fotbal purtând un tricou în sprijinul Ucrainei și al femeilor din Iran e el însuși fotbalist, dar unul cunoscut pentru acțiuni similare, relatează France Presse.

Mario Ferri are 35 de ani, își spune „Șoimul”, și a întrerupt pe 28 noiembrie meciul Portugalia-Uruguay din Campionatul Mondial de Fotbal care are loc în Qatar.

El purta un tricou albastru cu logo-ul lui Superman și inscripția „Salvați Ucraina” în față și mesajul „Respect pentru femeile iraniene” pe spate. Avea și un drapel colorat în culorile curcubeului pe care era scris „Pace”.

„M-am întors!”, a scris Ferri pe pagina sa de Instagram, unde spune despre sine că este un „pirat modern”.

Ferri a explicat că a vrut să transmită mai multe mesaje importante, inclusiv pentru Iran, unde spune că are prieteni „care suferă, și unde femeile nu sunt respectate”.

„FIFA le-a interzis căpitanilor [echipelor naționale să poarte] banderolele în curcubeu și steagurile pentru drepturile omului, i-au blocat pe toți, DAR NU PE MINE, ca un Robin Hood”.

„SALVAȚI UCRAINA. Am petrecut o lună ca voluntar în război la Kiev și am văzut cât de mult suferă oamenii”, a mai scris el pe Instagram, adăugând: „să încalci regulile pentru o cauză bună nu e niciodată o crimă”.

Ministerul italian de Externe a confirmat că Ferri a fost reținut după ce a intrat intempestiv pe teren, dar a fost eliberat la scurt timp, „fără nici o altă consecință”.

Drepturile comunității LGBT și folosirea steagurilor în curcubeu au fost o problemă la Cupa Mondială din Qatar, unde homosexualitatea este ilegală. Curcubeul este un simbol pentru apărarea drepturilor comunității LGBT, pentru apărarea diversității și a păcii în general.

Potrivit publicației Gazzetta dello Sport, Mario Ferri a jucat fotbal în India, Iordania, San Marino, Seychelles și Elveția.

La ediția din 2014 a Campionatului Mondial de Fotbal, găzduit în acel an de Brazilia, a întrerupt meciul dintre Belgia și Statele Unite purtând același tricou cu simbolul lui Superman sub care era scris „Salvați copii din favele”, favelele fiind mahalalele sărace din orașele braziliene, cunoscute pentru condițiile lor insalubre, pentru rata ridicată a mortalității infantile și a criminalității.

XS
SM
MD
LG