Linkuri accesibilitate

Un politician din opoziția rusă a fost arestat din nou la ieșirea din închisoare


Politicianul rus de opoziție Leonid Gozman

Politicianul rus de opoziție Leonid Gozman a fost arestat din nou imediat după ce a executat o pedeapsă de 15 zile de închisoare sub acuzația de „asimilare” a Rusiei din epoca sovietică cu Germania nazistă.

Poliția l-a arestat pe criticul Kremlinului, în vârstă de 72 de ani, în jurul miezului nopții de 13 septembrie, în timp ce părăsea un centru de detenție din Moscova.

Gozman a fost acuzat din nou pentru articolul său din 2013 din LiveJournal, în care a scris că „Stalin a fost mai rău decât Hitler”. El ar putea fi condamnat la încă 15 zile de închisoare.

Fiica lui Gozman, Olga Gozman, a postat pe Facebook o declarație din partea tatălui său cu privire la arestarea sa din nou.

„Nu regret niciun cuvânt pe care l-am scris... Nu regret nimic. Sunt încrezător că acest întuneric va dispărea. Nu vă pierdeți speranța!” se spune în declarația lui Gozman.

Sentința inițială de 15 zile de închisoare a lui Gozman a fost pronunțată la 30 august, la o zi după ce poliția l-a reținut.

Acuzația respectivă a pornit de la postările sale din octombrie 2020 pe Facebook, în care a făcut declarația Stalin-Hitler. Legea care incriminează asimilarea regimurilor sovietic și nazist a fost adoptată în 2021.

Gozman a protestat, de asemenea, în mod deschis față de invazia neprovocată în curs a Rusiei în Ucraina.

Gozman a fost co-președinte al partidului politic Uniunea Forțelor de Dreapta, acum desființat, și manager al OAO Unified Energy System of Russia și al Rusnano Group.

După ce Rusia și-a lansat războiul împotriva Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, Gozman a plecat în Israel, dar s-a întors la Moscova la mijlocul lunii iunie.

Anterior, Gozman a fost anchetat sub acuzația că nu și-a declarat a doua cetățenie. El deține atât pașaport rus, cât și israelian. Conform legislației rusești, cetățenii sunt obligați să declare alte cetățenii imediat ce le obțin.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG