Linkuri accesibilitate

Un procuror rus cere mulți ani de închisoare pentru ziarista Svetlana Prokopyeva


Svetlana Prokopyeva

Procurorul din orașul Pskov, în vestul Rusiei, a cerut unui tribunal să o condamne pe ziarista Svetlana Prokopyeva la șase ani de închisoare

Procurorul o acuză de „justificarea și promovarea terorismului” într-un comentariu în care făcea legătura între un atac sinucigaș cu bombă și climatul politic din țară. (MT)

Svetlana Prokopyeva, colaboratoarea serviciului rusesc al Europei Libere, a scris în noiembrie 2018 pentru un afiliat local al postului Ekho Moskvy un comentariu în care discuta despre atacul cu bombă petrecut la sediul Serviciului Federal de Securitate (FSB) din orașul Arhanghelsk, din nordul Rusiei.

Presa rusă a relatat că suspectul, care a murit în explozie, postase mai înainte declarații pe rețele sociale, acuzând serviciul de securitate că se amestecă în cazuri penale.

În comentariul ei, Prokopyeva făcea legătura între declarațiile suspectului adolescent și climatul politic din Rusia președintelui Vladimir Putin. Ea sugera că activismul politic în Rusia este restricționat sever, ceea ce ar împinge oamenii la disperare.

Procurorii ruși spun că această opinie ar constitui o justificare și o încurajare a terorismului. Ei au cerut șase ani de închisoare pentru ziaristă, ca și interzicerea activității ei în presă timp de patru ani.

Prokopyeva a spus de-a lungul procesului că este nevinovată și că dosarul ei este o tentativă de „asasinare a libertății de exprimare” în Rusia.

„Suntem dezolați că Rusia a ales să acționeze atât de agresiv împotriva unei ziariste independente ce se bucură de largă recunoaștere, și care făcea opusul a ceea ce îi reproșează procurorii”, a spus la 3 iulie Daisy Sindelar, președinte interimar al postului REL/RL.

Este o distorsionare deliberată, menită să reducă la tăcere vocea ei critică

„Comentariul Svetlanei a fost un efort de a explica o tragedie; a-i caracteriza cuvintele ca „promovarea terorismului” este o distorsionare deliberată, motivată politic, menită să reducă la tăcere vocea ei critică, și readuce în memorie cele mai reprobabile procese-spectacol dintr-una din perioadele cele mai întunecate ale Rusiei”, se mai spune în declarație.

Human Rights Watch a numit inculparea Prokopyevei o violare a libertății de exprimare – afectând-o nu doar pe inculpată.

„Este un nou mesaj descurajant că în Rusia a ridica întrebări inconfortabile poate avea repercusiuni grave – o lecție pe care autoritățile o dau presei de mulți ani”, se spune în declarația organizației cu sediul la New York.

Cazul a fost criticat de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ca și de asociații pentru protecția libertății presei ca Reporteri fără frontiere, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, Federația Europeană a Ziariștilor.

Fundația Clooney pentru Justiție (CFJ), organizație înființată de actorul american George Clooney și soția lui, avocata britanico-libaneză Amal Clooney, a spus luna trecută că va monitoriza legalitatea procesului Prokopyevei.

XS
SM
MD
LG