Linkuri accesibilitate

Un proiect de lege ce ar urma să facă ordine pe piaţa publicităţii


Reclamă pro-Rusia semnată de Igor Dodon la Briceni
Reclamă pro-Rusia semnată de Igor Dodon la Briceni

Trei deputați ai puterii, în frunte cu speakerul Andrian Candu, au introdus în parlament o iniţiativă legislativă pregătită de doi experți de la Centrul pentru Jurnalism Independent.

Trei deputați ai puterii, în frunte cu speakerul democrat Andrian Candu, au introdus în parlament la 4 iunie un proiect de lege cu privire la publicitate, bazat pe un document pregătit de doi experți de la Centrul pentru Jurnalism Independent. Aceștia spun că schimbările, dacă vor fi aprobate, vor aduce legislația respectivă la standarde europene și vor înlătura pericolul ca pe piața publicității din R. Moldova să se creeze monopoluri.

Un proiect de lege ce ar urma să facă ordine pe piaţa publicităţii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct

Proiectul de lege, care vine să înlocuiască legea publicității adoptată în urmă cu două decenii, aduce reguli de joc mult mai clare legate de toate tipurile de publicitate, de la cea politică şi audiovizuală până la cea comercială şi stradală. Noile norme ar trebui, teoretic, să instituie o concurență loială pe piața publicității, inclusiv în domeniul audiovizualului, în care mai multe posturi TV s-au plâns Consiliului Concurenţei că ar exista o presupusă înțelegere de cartel între două cele mai mari case de vânzări de publicitate, despre care se spune că ar fi afiliate democraţilor şi socialiştilor. Deci, teoretic aceste monopoluri ar urma să dispară, în realitate, însă, vorba ceea, practica bate gramatica, spune unul dintre autorii proiectului, expertul media Eugeniu Rîbca:

Eugeniu Rîbca
Eugeniu Rîbca

„Imaginația noastră este bogată şi practica încălcării legislaţiei este la fel inventivă în R. Moldova. Cred că vom avea asemenea cazuri şi în viitor. Important este să prevedem mecanismele de contracararea a unor asemenea cazuri, astfel încât să instituim ordine. Prin noul proiect de lege instituim nişte competenţe foarte clare şi obligaţii ale Constiliului Concurenţei privind asigurarea unei transparentizări a pieţii publicităţii.”

Expertul atrage atenţia că, în prezent, nu există o evidenţă oficială a pieţei publicităţii, în general, şi a celei audiovizuale, în special:

Nu avem informaţii publice prind piaţa publicităţii, fapt pentru care este foarte greu acum să vorbim despre respectarea condiţiilor de concurenţă loială pe piaţa publicitară...

„Mai mulţi experţi, mai multe mijloace de informare în masă ne prezintă informaţii că piaţa publicităţii este în jur de 20-30 de milioane de euro anual. Nu avem informaţii publice prind piaţa publicităţii, fapt pentru care este foarte greu acum să vorbim despre respectarea condiţiilor de concurenţă loială pe piaţa publicitară.”

O altă noutate a proiectului este reglementarea, în premieră, a publicităţii politice în perioada dintre campaniile electorale, astfel încât toţi actorii politici să fie pe picior de egalitate. Or acum se admit abuzuri, spune expertul media Eugeniu Rîbca:

„La momentul de faţă un partid politic se poate adresa la o televiziune şi difuza publicitatea doar cu un bănuţ pentru minutul de eter. Iar în raport cu un alt partid politic aceeaşi televiziune poate refuza în general difuzarea publicităţii politice sau poate solicita preţuri exorbitante.”

Se mai urmăreşte impulsionarea publicității sociale, denumită în proiect mesaje de interes public. Iar unul din mecanisme va fi obligarea instituțiilor statului care produc asemenea publicitate să încheie contracte pentru a le difuza, inclusiv în mass-media. Din nou Eugeniu Rîbca:

„La momentul de faţă statul găseşte diferite tertipuri astfel încât să nu plătească pentru difuzarea mesajelor de interes public. Avem în ultimul timp mai multe decizii ale CCA prin care mijloacelor de informare în masă li se recomandă, dar pentru acestea, la nivel practic, înseamnă o obligaţie, li se recomandă difuzarea pe gratis a unor mesaje care deseori sunt la limita intereselor politice.”

Cele mai aprinse discuţii le-au stârnit normele ce reglementează publicitatea online. La final s-a decis păstrarea totuşi a interdicţiei de a difuza publicitatea din străinătate...

Înainte de a fi înregistrat ca inițiativă legislativă, proiectul a fost discutat în grupul parlamentar de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media. Cele mai aprinse discuţii le-au stârnit normele ce reglementează publicitatea online. La final s-a decis păstrarea totuşi a interdicţiei de a difuza publicitatea din străinătate.

Un capitol aparte din proiect este dedicat publicităţii exterioare, care acum nu este reglementată în nicio normă legală, cu excepţia câtorva oraşe mari, inclusiv Chişinău, unde autorităţile locale au aprobat regulamente, care, însă, spune expertul Rîbca, conţin un mare grad de coruptibilitate.

Eugeniu Rîbca se declară convins că fără o presiune din partea instituţiilor europene nu s-ar fi ajuns la elaborarea acestui proiect de lege care ar urma să facă ordine pe piaţa publicitară. El speră că aleşii poporului vor aproba noua lege în această sesiune parlamentară, adică până la finele lunii iulie:

„Dacă nu se va adopta, îmi este frică că în toamnă intrăm cu toţii în febra alegerilor parlamentare şi se va uita acest proiect de lege.”

De altfel aşa s-a întâmplat cu proiectul legii publicităţii elaborat de Ministerul Justiţiei în 2012-2014, care a fost însă abandonat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG