Linkuri accesibilitate

Un raport FBI avertizează: Sunt posibile noi atacuri cibernetice sprijinite de Rusia


Un raport FBI avertizează sectorul privat din America să se aștepte la noi atacuri cibernetice, sprijinite de statul rus, ca urmare a tensiunilor în legătură cu Ucraina.

Un raport FBI avertizează: Sunt posibile noi atacuri cibernetice sprijinite de Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00
Link direct

Raportul este redactat de unitatea FBI-ului, care se ocupă de sectorul privat, subliniază că atacuri cibernetice fac parte din repertoriul Moscovei, mereu când apar tensiuni.

În trecut rușii au vizat infrastructură critică între care fundația industrială a sistemului de apărare, obiective energetice, telecomunicații și instalații guvernamentale. Brian Harrell, fost adjunct al secretarului de stat la Departamentul pentru Securitate Internă a spus că atacuri împotriva unor obiective de infrastructură esențială sunt menite să destabilizeze o țară, să încurajeze suspiciuni la adresa conducerii, și să amenințe bunăstarea cetățenilor.

O sursă de la FBI a arătat că atacuri cibernetice vizează în special firme private care au legături cu Pentagonul sau cu guvernul ucrainian. În plus, prin rețele de socializare și instituții media, direct sau sub acoperire, Moscova a amplificat mesaje și introdus informații menite să provoace dezbinare și să izoleze entități considerate esențiale.

În prezent, uriașa mașină de dezinformare a Kremlinului acționează pentru a justifica un conflict amplu, în cazul în care Putin optează pentru o astfel de soluție în Ucraina. Sau pentru a distrage atenția de la faptul că, în timp ce situația din Ucraina rămâne incertă, Belarusul vecin a fost practic ocupat, fără ca opinia publică internațională și factori de decizie să aibă ocazia să reacționeze cum s-ar cuveni.

Administrația Biden a avertizat Rusia că astfel de atacuri nu vor fi tolerate, iar sectorul privat american monitorizează situația de câteva săptămâni pentru a detecta posibilele primejdii. Harrell susține că arsenalul cibernetic al Rusiei este considerabil și că poate afecta serios Ucraina. Casa Albă a acuzat Moscova în câteva rânduri de la debutul conflictului că a inițiat atacuri cibernetice în Ucraina – împotriva unor instituții politice, militare și din sectorul bancar.

La rândul său, secretarul de stat Antony Blinken a spus că Ucraina este ajutată să-și întărească sistemele de apărare cibernetică, în anticiparea întețirii atacurilor.

XS
SM
MD
LG