Linkuri accesibilitate

Un secretar de stat de la Interne, demis după ancheta atacului de pe Aeroportul Chișinău


Igor Trofimov, secretarul de stat demis de la Ministerul Afacerilor Interne

Guvernul l-a demis pe Igor Trofimov din funcția de secretar de stat al Ministerului de Interne, în baza cererii depuse. În ajun, ministrul Adrian Efros a anunțat că funcționarul responsabil de elaborarea politicilor de siguranță va fi demis în urma anchetei atacului armat de pe Aeroportul Chișinău.

De asemenea, în baza rezultatelor anchetei interne, prezentate la două luni după incident, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, și cinci angajați ai instituției au fost sancționați cu mustrare aspră, iar alți patru au fost concediați.

Potrivit ministrului de Interne, Adrian Efros, ancheta a scos la iveală un „management defectuos și dotarea insuficientă” a sectorului Poliției de Frontieră de pe aeroport. O parte din vină ar purta-o fostul concesionar al aeroportului, pentru că nu a amenajat spații specializate pentru intervievarea persoanelor cărora nu le-a fost autorizată intrarea în țară și nu a instalat turnichete, uși de acces între cabinele de control al documentelor.

Pe 30 iunie, un bărbat de 43 de ani din Tadjikistan, care venise de la Istanbul, a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău, după ce i s-a refuzat intrarea pe teritoriul R. Moldova pe motiv că nu și-a putut explica scopul vizitei. În timp ce era transferat în zona sterilă pentru a fi deportat, el a sustras arma unui polițist de frontieră și l-a împușcat mortal pe acesta și pe un agent din securitatea aeroportuară.

Rănit în timpul asaltului forțelor speciale, atacatorul a decedat în spital peste câteva zile. Cadavrul lui a fost repatriat în Tadjikistan. Fost angajat în structurile Ministerului Afacerilor Interne, el a fost implicat în răpirea unui bancheri în țara sa natală.

XS
SM
MD
LG