Linkuri accesibilitate

Un sindicalist din Belarus, condamnat la ani de închisoare pentru insultarea lui Lukașenko


Trupele de securitate din Hrodna, Belarus (fotografie de arhivă)
Trupele de securitate din Hrodna, Belarus (fotografie de arhivă)

Un tribunal din Minsk l-a condamnat pe Aleksandr Kandrațiuk, activist sindical și cercetător în domeniul geneticii, la 42 de luni de închisoare pentru că l-ar fi insultat pe conducătorul autoritar Aleksandr Lukașenko.

Grupul pentru drepturile omului Viasna (Primăvara), cu sediul la Minsk, a anunțat pe 2 iunie că Tribunalul orașului Minsk l-a condamnat pe Kandrațiuk după ce l-a găsit vinovat de insultarea lui Lukașenko, discreditarea țării și incitare la ură socială.

Kandrațiuk a fost arestat inițial în septembrie și a primit o pedeapsă de 13 zile de închisoare, dar nu a fost eliberat după ce și-a ispășit pedeapsa, ci a fost trimis din nou în arest preventiv. Motivul arestării sale inițiale rămâne neclar.

Vyasna a mai spus pe 2 iunie că, în prezent, tribunalul orașului Minsk îl judecă pe activistul Dzmitri Hudzeieu, în vârstă de 21 de ani, sub acuzația de organizare a acțiunilor unui grup terorist și de creare a unui grup extremist. Nu se știe la ce pedepasă se poate aștepta. Luna trecută, KGB-ul belarus l-a adăugat pe Hudzeieu în registrul său de teroriști. Dacă va fi condamnat, Hudzeieu riscă până la 12 ani de închisoare.

Sute de persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea în Belarus în urma mitingurilor împotriva lui Lukașenka, declanșate de rezultatele contestatelor alegeri din 2020. Mii de alte persoane au fost reținute și s-au înregistrat relatări credibile de tortură și rele tratamente aplicate deținuților de către forțele de securitate. Mai multe persoane au murit în timpul represiunii.

Lukașenko, în vârstă de 68 de ani, s-a bazat foarte mult pe sprijinul Rusiei, în contextul sancțiunilor occidentale, pedepsind opoziția și arestând sau forțând mulți dintre liderii acesteia să părăsească țara.

Lukașenko neagă fraudele electorale și a refuzat să negocieze cu opoziția, condusă de Sviatlana Țihanovskaia, ai cărei susținători spun că a câștigat, de fapt, scrutinul.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada și alte țări au refuzat să îl recunoască pe Lukașenko ca lider legitim al Belarusului și l-au sancționat pe acesta și pe înalții oficiali belaruși ca răspuns la „falsificarea” votului și la represiunea postelectorală.

XS
SM
MD
LG