Linkuri accesibilitate

Svetlana Țihanovskaia, lidera opoziție din Belarus, condamnată la 15 ani închisoare


Lidera din exil a opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia (foto arhivă)
Lidera din exil a opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia (foto arhivă)

Un tribunal din Minsk a condamnat-o pe lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, la 15 ani de închisoare, sub acuzația de conspirație pentru răsturnarea guvernului, crearea și conducerea unui grup extremist, incitare la ură și subminarea securității naționale.

Țihanovskaia a fost judecată și condamnată în absență, alături de încă patru membri ai opoziției, Pavel Latușka, Maria Maroz, Vola Kavalkova și Șarei Dilevski. Toți cinci trăiesc în exil.

Au plecat după ce regimul de la Minsk a lansat o campanie de suprimare a opoziției, ca urmare a protestelor masive de stradă izbucnite în august 2020, după controversatele alegeri prezidențiale. Alexander Lukașenka a câștigat atunci un al șaselea mandat consecutiv, dar opoziția din Belarus și Occidentul consideră că scrutinul a fost fraudat, adevărata câștigătoarea fiind Țihanovskaia.

Svetlana Țihanovskaia a numit procesul de la Minsk „o farsă” și „o răzbunare” a lui Lukașenka, atrăgând atenția că nici nu a avut acces la documentele instanței.

„Așa mă „răsplătește” regimul pentru eforturile mele de a democratiza Belarus”, a scris ea pe Twitter după anunțarea verdictului.

„Dar astăzi nu mă gândesc la mine. Mă gândesc la miile de nevinovați, deținuți și care stau în închisori adevărate.”

Organizații pentru drepturile omului au criticat și ele procesul drept motivat politic și lipsit de orice bază legală.

Sentințele au fost pronunțate la numai câteva zile după ce un tribunal din Belarus a prelungit cu 18 luni pedeapsa cu închisoare a soțului lui Țihanovskaia, Șarei Țihanovski, sub acuzația că ar fi „încălcat flagrant regulamentul intern de funcționare a penitenciarului”.

Țihanovski ispășește deja o condamnare la 18 ani de închisoare, sub acuzații legate de alegerile prezidențiale din 2020. Popularul video blogger își anunțase candidatura la președinție împotriva lui Lukașenka, dar a fost eliminat din cursă și arestat înainte de vot. Soția lui i-a luat locul în fruntea opoziției și și-a lansat propria campanie.

Mii de oameni, între care și jurnaliști ai Europei Libere/Libertatea, au fost reținuți în urma protestelor provocate de victoria președintelui Lukașneka. Există rapoarte credibile că deținuții au fost torturați și maltratați.

Mai multe persoane au murit în timpul represiunii, iar mare parte a liderilor opoziției au fost forțați în exil.

Reprimarea brutală a protestelor a dus la izolarea regimului de la Minsk iar pe fondul sancțiunilor occidentale care au urmat, președintele Lukașenka s-a văzut nevoit să se bazeze și mai mult pe sprijinul Rusiei. Cu toate acestea, până acum, trupele belaruse nu au participat la invazia din Ucraina dar armata rusă a folosit masiv bazele militare din Belarus, inclusiv pentru a lansa ofensiva asupra capitalei ucrainene Kiev la începutul invaziei.

XS
SM
MD
LG