Linkuri accesibilitate

Un tribunal  a găsit-o vinovată pe jurnalista Svetlana Prokopieva de „justificarea terorismului”


Svetlana Prokopieva
Svetlana Prokopieva

Un tribunal din localitatea Pskov a găsit-o vinovată pe jurnalista Svetlana Prokopieva pentru „justificarea terorismului” și o obligă să plătească o amendă de 500.000 de ruble (aproximativ 6.950 de dolari) . Verdictul a fost dat luni, informează serviciul rusesc al postului Radio Svoboda.
Procurorii au cerut Curții Militare să o condamne Prokopieva la șase ani de închisoare și să îi interzică să practice jurnalismul timp de 4 ani.
Prokopieva este colaboratoare a Radio Svoboda și în perioada procesului a declarat că este nevinovată și a descris cazul său ca fiind „o încercare de a asasina libertatea de exprimare” în Rusia. „Nu mi-e teamă să critic guvernul", a declarat Prokopieva în declarația sa finală în fața instanței de judecată din 3 iulie. „Nu mi-e teamă să critic oamenii legii sau să spun organelor de securitate că greșesc. Pentru că știu cât de groaznic va fi dacă nu vorbesc - dacă nu vorbește nimeni. "
Într-o postare pe Facebook de luni, 6 iulie, jurnalista le-a mulțumit tuturor susținătorilor, precum și echipei sale legale și angajatorului ei. Prokopieva a fost adusă în fața instanței în legătură cu un comentariu pe care l-a scris în noiembrie 2018, și care a fost publicat pe site-ul filialei locale a postului de radio Ekho Moskvy. În text, ea a discutat despre atacul care a avut loc în preajma birourilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din orașul nordic Arkhangelsk. În comentariul ei, jurnalista a legat declarațiile autorului acțiunii - un adolescent - de climatul politic din Rusia lui Vladimir Putin

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG