Linkuri accesibilitate

Un tribunal belarus a condamnat un înalt oficial din cadrul Ministerului Justiției la doi ani de închisoare pentru participarea la protest


Imagine generică
Imagine generică

Un tribunal din Belarus a condamnat un înalt oficial din cadrul Ministerului Justiției la doi ani de închisoare pentru participarea la un protest de masă neautorizat anul trecut împotriva rezultatelor oficiale ale alegerilor care i-au acordat liderului autoritar Aliaksandr Lukașenka un al șaselea mandat consecutiv.

Tribunalul districtual Frunze din Minsk l-a găsit ieri vinovat pe colonelul Aliaksey Siankou pentru „participarea la evenimente publice care au încălcat flagrant ordinea socială și au dus la întreruperea transportului” în centrul capitalei în august 2020.

Siankou, în vârstă de 43 de ani, a fost arestat la începutul lunii iulie și dat afară din slujba sa la Comitetul de anchetă, unde lucrase în diferite funcții din 2012. El susține că este nevinovat. La protestele împotriva rezultatelor votului din august anul trecut au participat sute de mii de oameni, iar zeci de mii au fost deja condamnați la închisoare.

Mai mulți manifestanți au fost uciși și grupurile pentru drepturile omului consideră că există rapoarte credibile de tortură în detenția celor arestați pentru participarea la aceste proteste.

O mare parte din conducerea opoziției se afla în închisoare sau în exil.

În timpul procesului său, Siankou spus instanței că se afla la mitingul din august pentru a face fotografii și că nu a luat parte la ciocnirile dintre polițiștii împotriva protestatarilor din acea zi.

El a spus că a fost însoțit de fratele său mai mic, Iuri Siankou, arestat în aprilie și ulterior condamnat la trei ani de închisoare pentru acuzații similare. Tânărul Siankou a condus departamentul financiar al administrației districtului Lenin din Minsk.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG