Linkuri accesibilitate

Un tribunal din Kirghistan a achitat un activist pentru drepturile omului într-un caz de fraudă și fals


Activistul pentru drepturile omului Kamiljan Ruziev
Activistul pentru drepturile omului Kamiljan Ruziev

Un tribunal din Kirghistan l-a achitat pe cunoscutul activist pentru drepturile omului Kamiljan Ruziev de acuzațiile de fraudă și falsificare într-un caz de profil înalt, despre care grupurile pentru drepturile omului au spus că a fost „inventat".

Ruziev a declarat pentru RFE/RL la 12 august că tribunalul orașului Karakol a concluzionat că nu există elemente de infracțiune în cazul său și l-a găsit nevinovat. Avocata poporului din Kirghistan Atyr Abdrakhmatova a confirmat achitarea lui Ruziev pe Facebook.

Comitetul de Stat pentru Securitate Națională din Kirghistan l-a arestat pe Ruziev în mai 2020 în fața tribunalului din orașul Karakol, în timp ce instanța examina un proces pe care Ruziev l-a intentat împotriva Comitetului de Stat pentru Securitate Națională și a biroului procurorului general pentru că nu a investigat plângerea sa conform căreia ofițerii de poliție l-au amenințat.

Ruziev a fost acuzat la vremea respectivă de fraudă și fals, dar ulterior acuzația de fraudă a fost retrasă. Ruziev, care conduce organizația pentru drepturile omului Ventus, cu sediul în Karakol, a declarat că a fost arestat ca represalii pentru activitățile sale în domeniul drepturilor omului.

Timp de peste 20 de ani, Ruziev a apărat drepturile prizonierilor și ale altor persoane care s-au plâns de tortură și hărțuire din partea poliției și a oficialilor guvernamentali.

XS
SM
MD
LG